Kako popraviti distorzirani video signal tijekom igranja na PSone konzoli

Upalili ste svoj PSone konzolu i dočekao vas je distorzirani video signal? Ako ste sigurni da nije u pitanju neispravan AV kabel, problem se najvjerojatnije nalazi u kondenzatorima C550 i C551 koji se nalaze odmah pored AV porta. Za ovaj popravak će vam trebati križni odvijač, lemilica, pinceta, pasta za lemljenje, kliješta, izopropilni alkohol (99%) i dva zamjenska kondenzatora (220 µF, 4V).

psone_kondenzatori_8Za početak morate ukloniti šest vijaka na stražnjoj strani te zatim maknuti prednju plastiku konzole gdje se nalaze tipke za uključivanje i otvaranje poklopca. Ispred vas se nalazi čitač CD-a koji je spojen na glavnu ploču uz pomoć dva kabla. Pažljivo ih iskopčajte te zatim uklonite spomenuti čitač, ali i metalnu podlogu koja se nalazi odmah ispod.

Kako smo došli do glavne tiskane ploče, potrebno je pronaći spomenute kondenzatore koji najčešće uzrokuju probleme distorziranog video signala. U pitanju su C550 i C551 kondenzatori koji se nalaze jedno pored drugog, odmah pored AV porta. Savjetujemo da fotografirate ploču, najviše zbog polariteta kondenzatora prilikom same zamjene.

psone_kondenzatori_1

Što se tiče zamjenskih kondenzatora, potražite u najbližoj trgovini s elektrotehničkim komponentama kondenzatore (220µF, 4V). Dok ne mora biti identičan kondenzator, mora biti 220µF i najmanje 4V – što znači da voltaža može biti veća. Pripazite samo na njihovu veličinu kako bi stali unutar same konzole.

Iako ima različitih metoda uklanjanja ovakvih kondenzatora, mi smo se za ovaj problem odlučili na metodu ‘odvrtanja’ gdje željeni kondenzator stisnemo kliještima i lagano okrećemo u jednom smjeru dok se kondenzator ne odvoji od ploče. Savjetujemo da pažljivo okrećete kondenzator, bez podizanja prema gore, kako ne bi oštetili kontakte gdje je spojen kondenzator.

psone_kondenzatori_4

Nakon što ste ga uklonili, otopite točke lema gdje je stajala ta komponenta uz pomoć svoje lemilice i uklonite ostatke nožica koje su ostale u lemu. Na te točke stavite malo paste za lemljenje, postavite zamjenski kondenzator na svoju poziciju uz pomoć pincete (pritom pazeći na polaritet – crnu liniju na kondenzatoru) i zalemite zamjensku komponentu na dvije dostupne kontaktne točke. Po potrebi je moguće i dodati dodatnog lema na spomenute točke kako bi osigurali kontakte između komponente i same ploče.

Isti proces sada ponovite i za drugi zamjenski kondenzator. Nakon što ste odradili proces lemljenja, očistite ploču oko tih kondenzatora s izopropilnim alkoholom (99%), uključujući i neke druge segmente ploče ako ste uočili prljavštinu. Vratite metalnu ploču, ukopčajte natrag čitač CD-a i postavite ga na njegovu poziciju (tri plastična uzvišenja), spojite natrag prednji plastični dio konzole i vratite šest vijaka u stražnju stranu uređaja.

psone_kondenzatori_3

To je to! Ako je problem bio u spomenutim kondenzatorima, problem će biti riješen. Osobno smo imali problema s tim komponentama na našoj PSone konzoli, a mnogi na raznim forumima su također izjavili kako im je to riješilo problem.

29.04.2024 Autor:  


Poslovi @ Jooble

Stellar Blade | RECENZIJA

OSTALE VIJESTI

29.05.2024

Call of Duty: Black Ops 6 će od prvog dana biti dostupan na Game Passu

Autor:  

Microsoft je potvrdio kako će nadolazeći Call of Duty: Black Ops 6 biti od prvog dana dostupan na njegovoj mjesečnoj pretplati Game Pass.

call-of-duty-black-ops-6_2Bit će zanimljivo vidjeti utjecaj dolaska ove igre na Game Pass što se tiče broja aktivnih mjesečnih pretplatnika te koliko će pogurati Microsoftovu ideju od 100 milijuna pretplatnika do 2030. godine. Do veljače ove godine je zabilježeno 34 milijuna – statistika u koju su ubrojeni i korisnici Xbox Game Pass Core pretplate.

Dok je za igru Call of Duty: Black Ops 6 trenutno dostupno nekoliko teaser trailera, prava najava i više informacija o igri bit će objavljeno 09. lipnja ove godine tijekom Microsoftovog prijenosa uživo Black Ops 6 Direct, odmah nakon Xbox Games Showcasea.

Igra će biti dostupna na PC, PlayStation 5 i Xbox Series X/S platformama, a nudit će singleplayer kampanju iza koje stoji studio Raven Software, dok je za multiplayer modove zadužen Treyarch.

 

misc
28.05.2024

Songs of Conquest dostigao pola milijuna prodanih primjeraka

Autor:  

Tjedan dana nakon što je završila s Early Accessom, studio Lavapotion je potvrdio kako je njegova igra Songs of Conquest dostigla pola milijuna prodanih primjeraka.

songs-of-conquest_3U pitanju je strateška turn-based igra u kojoj imate zadatak izabrati jednu od četiri dostupne frakcije – Arleon, Rana, Loth i Barya, razviti svoje kraljevstvo te voditi ratove – bilo samostalno protiv umjetne inteligencije, u timu s drugim igračem ili u PvP modu. U igri je također dostupan i editor s kojim možete napraviti vlastite avanture – isti alat s kojim su developeri napravili dostupne kampanje.

Studio je s ovom prodajnom statistikom također potvrdio kako do kraja 2025. godine cilja lansirati četiri DLC-a, ali i jednu veću ekspanziju.

misc
28.05.2024

Zaustavlja se prodaja VR DLC-a za The Vanishing of Ethan Carter

Autor:  

Indie studio The Astronauts je objavio kako će 31. svibnja zaustaviti prodaju DLC-a za svoju igru The Vanishing of Ethan Carter koja omogućuje igranje u virtualnoj stvarnosti.

the-vanishing-of-ethan-carter-vr_1Ova odluka je donesena jer više ne možemo podržavati ovu verziju igre pa ne možemo jamčiti da će raditi s novim VR uređajima i operativnim sustavima.

Što se tiče kupaca koji su kupili ovaj DLC ili ju planiraju nabaviti prije spoemnutog datuma, moći ću je nastaviti normalno igrati i nakon zaustavljanja prodaje.

Ovo VR izdanje je stiglo u ožujku 2016. godine gdje je do sada na Steamu primila sveukupno 172 recenzije od kojih je 91 ocijenjeno pozitivno. Dok su mnogi pohvalili sadržaj osnovne igre, najčešće kritike su usmjerene prema samom portu i nedostatku standardnih postavki za igranje u virtualnoj stvarnosti.

misc
28.05.2024

Ovaj tjedan dolaze nove informacije o sljedećim Silent Hill igrama

Autor:  

Konami je potvrdio kako će 31. svibnja u 01:00 po hrvatskom vremenu predstaviti nove informacije o nadolazećim Silent Hill igrama, ali i sljedećem filmu Return to Silent Hill. Ovoj najavi se pridružio i Bloober Team, poljski studio koji je zadužen za Silent Hill 2 Remake, što znači da ćemo sigurno dobiti nove informacije o tom remakeu – bilo da je u pitanju datum lansiranja ili novi trailer.

silent hill 2 remake_1Prvi i posljednji Silent Hill Transmission održao se u listopadu 2022. godine, a fanovi su od te najave oživljavanja franšize dobili Silent Hill: Ascension – interaktivnu seriju koja je prošla dosta negativno od strane gledatelja i recenzenata te Silent Hill: The Short Message – besplatnu PlayStation 5 ekskluzivu.

Što se tiče posljednjih informacija o Silent Hill 2 Remakeu, njegov tzv. Combat Reveal trailer nije prošao pozitivno od strane fanova zbog zabrinutosti oko “drvenih” animacija i implementiranih QTE sekvenci. Naime, Bloober Team je također izrazio nezadovoljstvo oko tog trailera, izjavivši da ne predstavlja “duh” igre.

Tu su također i Silent Hill: Townfall i Silent Hill f – najavljene igre o kojima trenutno nemamo puno informacija osim prvih trailera koji su došli 2022. godine.

POVEZANE VIJESTI:

misc

Popravite svoju retro konzolu