HT-ova optika je najbolja za gamere

Optički internet u mreži Hrvatskog Telekoma najbolji je izbor za ljubitelje zahtjevnijih igara, zbog visoke brzine, stabilnosti i dosljednosti u radu. Na optici streaming videa u 4K rezolucijama nije nikakav problem, download igara mjeri se u minutama umjesto u satima, a i ping je niži i stabilniji, pokazalo je istraživanje HCL portala, vodećega hrvatskog gaming portala.

quake_liveTest je proveden na lokacijama u Rijeci, Splitu, Zagrebu i Osijeku spajanjem na dva njemačka game servera te jedan hrvatski web server. Provjerom tzv. „traceroutea“, odnosno broja skokova od kućnog routera do udaljenog servera, ustanovljeno je da HT-ova mreža ima prosječno devet skokova, što je za dva manje od prosjeka konkurentskih mreža.
Iako se kvaliteta internetske veze može mjeriti na razne načine, kad je riječ o igrama, HCL se fokusirao prije svega na ping, podatak koji označava koliko brzo korisnik dobiva odgovor od servera nakon što prema njemu pošalje neki upit. Ping se mjeri u milisekundama, što je niži, to je brža komunikaacija sa serverom, što u online igrama rezultira boljim iskustvom igranja.

Za provjeru pinga odabrane su dvije „pucačine“ iz prvog lica Team Fortress 2 i Quake Live. Testiranje u igri Team Fortress 2 pokazalo da je prosječni ping u HT-ovoj optičkoj mreži 19,33 milisekundi, dok je u konkurentskim mrežama između 23 i 24 milisekundi. Quake Live testiranje na drugom serveru u Njemačkoj potvrdilo je razliku: prosječan ping HT-ove mreže bio je 30,5 milisekundi, dok je konkurencija zaostajala za najmanje pet milisekundi.

Velika prednost optičke mreže je brzina downloada i uploada, što je posebno važno za gamere, jer sve veći broj igara ima 4K razlučivost i „teške“ su po 60 i više gigabajta. Na bakrenim konekcijama moguće je maksimalno ostvariti 50 Mbps downloada i 10 Mbps uploada, no u slučaju optike brzine su barem dvostruko veće, dok sve više korisnika HT optike u Rijeci, Zagrebu, Splitu ili Osijeku već sada uživa u 200/100 brzinama, pa čak i 500/250 brzinom. U praksi to znači da je za download igre od, primjerice, 10 GB na bakrenoj vezi potrebno više od sat vremena, dok je na optici 100/20 cijela stvar završena za maksimalno 10 do 13 minuta.

Tijekom istraživanja HCL portala uočeno je da su čak i neki iskusniji korisnici interneta i dalje pod uvjerenjem da je optika u Hrvatskoj dostupna samo na nekoliko lokacija u Zagrebu, iako je brza optika HT-a već sada na raspolaganju u 15 gradova diljem Hrvatske, pa čak i na određenom broju lokacija u manjim mjestima. No što ako optika još nije dostupna? Dobar odabir je ADSL/VDSL, jer su rezultati u gaming testovima pokazali da korisnici HT paketa u toj mreži u prosjeku također imaju najniži ping u igrama.

07.11.2016 Autor:  


Poslovi @ Jooble

Little Nightmares 2 - RECENZIJA

OSTALE VIJESTI

24.10.2021

Resident Evil likovi Chris Redfield i Jill Valentine stigli u Fortnite

Autor:  

Epic Games je lansirao novi dodatak za Fortnite koji u igru uvodi likove iza Resident Evil serijala – Jill Valentine i Chris Redfield, ali i niz drugih vizuala iz popularne horor franšize.

fortniteResident-Evil_1U paketu S.T.A.R.S. Team Bundle nalaze se spomenuti likovi, Green Herb Back Bling i Saving Keystroke Back Bling i posebni loading screen, dok s S.T.A.R.S. Team Gear Bundle dolazi Hot Dogger Pickaxe, Stun Rod Pickaxe i Brolly Stroll Emote.

misc
22.10.2021

Pogledajte novi trailer za Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition

Autor:  

Rockstar Games je objavio novi trailer za Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition, ali i potvrdio kako će igra stići na tržište 11. studenog ove godine. Tog datuma će stići digitalno izdanje igre, dok će 07. prosinca u trgovine stići i fizičko izdanje.

gtaTrilogy_3Ove nadograđene verzije igara doći će s poboljšanim vizualima, kontrolama koje su inspirirane posljednjim GTA nastavkom, ažuriranim korisničkim sučeljem, novim trofejima i mnogim drugim dodacima. Cijeli svjetlosni sistem unutar igara je napravljen ispočetka, a vizualno će cijelu priču poboljšavati detaljnije sjene, refleksije, poboljšani 3D modeli i viša rezolucija na većini dijelovima igre. Što se tiče Nintendo Switch verzije, ona će nuditi mogućnost ciljanja uz pomoć žiroskopa, ali i touch-screen podršku, dok će PC verzija stići s DLSS podrškom.

Dok je ove igre originalno napravio Rockstar Games, ulogu developera je ovog puta preuzeo Grove Street Games koji je iskoristio Unreal Engine kako bi ove klasike doveo na novu razinu.

GTA 3 – The Definitive Edition će također od 07. prosinca biti dostupan na PlayStation Now pretplati, a San Andres će doći na Microsoftov Xbox Game Pass pretplatu već 11. studenoga.

misc
22.10.2021

Besplatno preuzmite i zauvijek zadržite igru Among the Sleep – Enhanced Edition

Autor:  

Korisnici Epic Games Storea mogu do 28. listopada besplatno preuzeti igru Among the Sleep – Enhanced Edition koja inače košta 13,99€. Svi koji se odluče povezati igru sa svojim korisničkim računom do spomenutog datuma, ona će ostati zauvijek u njihovom vlasništvu.

amongTheSleep_image1Za preuzimanje igre potrebno je samo na prodajnoj stranici igre pritisnuti na ‘GET’ te na sljedećem koraku odabrati ‘Place Order’. Nakon tog postupka, igra je povezana s vašim korisničkim računom i možete ju instalirati i zaigrati kada god zaželite. Napominjemo kako je za preuzimanje ove igre potrebno imati registrirani korisnički račun za Epic Games Store i instaliranu njenu aplikaciju.

U pitanju je avanturistička horor igra u kojoj igrač preuzima ulogu djeteta u svijetu noćnih mora gdje mora pronaći svoju majku.

misc
20.10.2021

God of War sljedeće godine dolazi na PC

Autor:  

Santa Monica Studio je potvrdio kako će dosadašnja PlayStation ekskluziva God of War (2018) stići na Steam i Epic Games Store 14. siječnja 2022. godine.

godOfWar_image2Ova verzija igre nudit će igranje u 4K rezoluciji s otključanim framerateom, a u grafičkom izborniku moći će se pronaći opcije za DLSS i Nvidia Reflex Low. Također, God of War će stići i s podrškom za igranje na 21:9 monitorima. God of War na ovoj platformi će stići i s vizualnim dodacima kao što su Death’s Vow Armor Sets, Exile’s Guardian Shield Skin i Buckler of the Forge Shield skin.

Svi zainteresirani već sada mogu prednaručiti svoj primjerak na spomenutim platformama po cijeni od 49,99€.

misc

Alien RPG - VIDEO RECENZIJA