Zero Reflex: Težak put do pobjednika nagrade od 10.000 dolara

Mnogi su već upoznati s hrvatskim indie studijom Exordium Games te njihovom igrom Zero Reflex s kojom je došla nagradna igra u kojoj prvi igrač koji uspješno prijeđe igru može osvojiti 10.000 dolara. Nakon mnogobrojnih pokušaja hakiranja i iskorištavanja igre za što lakše osvajanje novčane nagrade, Exordium Games je na razne načine pokušao obraniti ‘fair play’ igranje uvodeći veću razinu težine i limitacije načina iskorištavanja nekih gameplay funkcija.

zeroReflex_image2Sada je studio objavio na Steam stranici njihove igre kako su uspješno primili legalnu prijavu uspješno prijeđene igre što znači da je pronađen dobitnik novčane nagrade od 10.000 dolara.

Sretni smo što objavljujemo da smo primili pobjedničku prijavu! Nakon analiziranja desetke prijava, primili smo jednu koja je apsolutno legalna.

Objavili su da su prijavu primili tijekom prošlog tjedna, ali u vrijeme pisanja ovog članka još uvijek nije poznat identitet spomenutog pobjednika.

Želimo se zahvaliti svima koji su učinili najbolje što su mogli da prijeđu igru. Nadamo se da ste uživali u vožnji.

Kao što smo već spomenuli, ova nagradna igra nije prošla bez incidenata varanja, lažnih prijava te situacije zbog koje su neki posumnjali u legitimitet samog natječaja.

Nedavno se pojavila priča Steam korisnika pod nadimkom CreamyBubble koji je do sada navodno dva puta prešao cijelu igru te da je drugi pokušaj potkrijepio video dokazom, ali je obaviješten da nije osvojio novčanu nagradu zbog varanja.

Sudeći po izjavi studija na Steam servisu, korisnik CreamyBubble diskvalificiran je i prije njegove posljednje prijave završetka igre zbog iskorištavanja sistema pauziranja što je i on sam priznao jer studio nije naveo da korištenje gameplay mehanike koja je prisutna u igri nije dozvoljena.

Iako nije primio informaciju da je diskvalificiran, igrač je ponovno pokušao prijeći igru s novom razinom težine i uvedenom limitacijom korištenja pauziranja. Kao razlog želje za ponovnim prelaskom, naveo je kako želi dokazati sebi i svojim roditeljima da je igranjem igara moguće zaraditi novce. Nakon te druge prijave prelaska igre, Exordium Games izjavio je kako je već diskvalificiran zbog prvog pokušaja varanja, ali da je i na ovom pokušaju zabilježeno 2 načina varanja gdje je navodno mijenjao vrijednosti registara radi mijenjanja redoslijeda staza te da je koristio wall-hack tehniku.

Nakon niza javnog komuniciranja spomenutog igrača i studija preko Steam servisa, stupili smo u kontakt s obje strane da saznamo što se točno dogodilo. Steam korisnik CreamyBubble izjavio je za GamePerspectives svoja mišljenja u vezi svojeg drugog pokušaja prelaska igre.

Nisam koristio spomenuta varanja ili hakiranja, niti bilo koja druga. Glavni razlog zašto sam snimio svoj napredak je da eliminiram bilo koju sumnju da nisam prešao igru na legalan način.

zeroReflex_image3Exordium Games je putem elektroničke pošte za GamePerspectives izjavio kako spomenuti video zapis ne može poslužiti kao dokaz jer se varanje registrira unutar same igre. Također su putem Steama izjavili kako je video zapis montiran što znači da mu nedostaju određeni dijelovi te da se glazba ne podudara sa snimljenom igrom.

Kako bi drugačije povezao nekoliko segmenata mojeg posljednjeg pokušaja u jedan video bez montiranja? Što se tiče glazbe…vjerujte mi, da ste proveli toliko vremena pokušavajući prijeći ovu igru kao i ja, bilo bi vam zlo i od glazbe…To je razlog zašto sam stišao zvukove unutar igre.“, izjavio je CreamyBubble unutar komentara na Steam servisu.

Upitali smo studio u vezi njihovih tehnika nadgledanja igre na što su oni odgovorili da su koristili više sustava za više različitih detekcija pokušaja prevare unutar igre. Izjavili su da mogućnost tehničkog problema kod tih sustava uvijek postoji, ali da se kod dotičnog igrača aktiviralo više različitih sustava koji nisu međusobno povezani. Kako danas postoje mnogi alati s kojima je moguće manipulirati sadržajem igre, studio se odlučio na zahtjev sportskog ponašanja od igrača njihove igre.

Jednostavno rečeno: upalite i dovršite igru, bilo kroz jedan dan ili 3 mjeseca. Svaki pokušaj manipulacije, izmjene, nadmudrivanja i slično je sustav do sada vrlo uspješno detektirao.

Dotični igrač se nakon obrazloženja studija i dalje ne slaže s njihovim optužbama varanja. Smatra da su manipulirali pravilima te da su uspješno kreirali besprijekornu metodu s kojom mogu diskvalificirati bilo koga tko tvrdi da je uspješno prešao igru čak i ako prilože video dokaz.

Vi ste prvi studio koji je uspio promijeniti moju perspektivu indie studija. U većini slučaja, mislio sam da je bit kreiranja igara izražavanje ideja, uspijevanje da rade, podijeliti ih sa svijetom. Ali vi? Ne, vas nije briga za bilo što od toga.“, izjavio je dotični igrač.

zeroReflex_image4U svijetu gdje se igre poput Super Meat Boy ili neke druge teže igre mogu prijeći unutar sat vremena, lako je posumnjati u legitimitet ovog natječaja. Iako ova igra nema veliku bazu igrača kao spomenuta igra usporedbe, sudeći po izjavi od studija, preko 80.000 igrača igralo je igru otkad je dostupna na tržištu što znači da oko 80.000 ljudi nije uspjelo prijeći igru unutar mjesec dana unatoč primamljivoj nagradi od 10.000 dolara.

Ova nagradna igra omogućila je malom studiju bez izdanih igara poveću medijsku pozornost što nije mala stvar i zaslužuju pohvalu zbog drugačijeg pristupa marketingu, ali zbog manjka transparentnosti, predugog vremena bez pobjednika te većeg broja odbačenih prijava navodnih prelaska igre, lako je zaključiti negativna stajališta u vezi cijele situacije.

Ovaj cijeli sistem odabira pobjednika kreiran je s metodom korisničkog povjerenja prema studiju zbog spomenutog manjka transparentnosti u vezi statistika prijavljenih na natječaj što znači da se ne može u potpunosti saznati jeli studio iskorištavao nagradnu igru radi što duljeg perioda marketinga ili da su prijave uglavom radile varalice.

Što se tiče dotičnog igrača koji je ostao bez mogućnosti osvajanja novčane nagrade zbog navodnog nesportskog ponašanja, izjavio je svoje razočarenje zbog cijele ove situacije, studija i igre u koju je uložio preko 70 sati.

Nevjerojatno sam razočaran sa sobom što sam imao vjere u ovaj studio. Planirao sam objaviti video u kojem bi opisao strategije svake staze te objasnio zašto mislim da je ovo, osim očitih problema, jedna od najboljih indie igara koju sam ikad igrao.

Više o proglašenom pobjedniku ove nagradne igre možete očekivati na našem portalu.

POVEZANE VIJESTI:

23.01.2016 Autor:  


Poslovi @ Jooble

Watch Dogs: Legion - VIDEO RECENZIJA

OSTALO SA DOMACE SCENE

21.01.2021

Facebook grupa PlayStation 5 Hrvatska pokrenula svoj digitalni časopis – Press X

Autor:  

Neslužbena Facebook grupa PlayStation 5 Hrvatska odlučila je pokrenuti svoj digitalni časopis pod imenom Press X koji se fokusira na PlayStation kulturu, a njegov nulti broj već je objavljen i svi zainteresirani ga sada mogu besplatno preuzeti.

pressX_image1U ovom broju pisalo se o zagrebačkom studiju Croteamu, igrama koje dolaze na PlayStation 5 platformu, retro igrama s prvih PlayStation konzola kao što su Final Fantasy 7, Silent Hill, Grand Theft Auto: San Andreas i Shadow of the Colossus, ali i raznim drugim gaming temama. Press X će se također fokusirati i na recenzijama, a ovaj nulti broj došao je s ocjenama za igre Demon’s Souls i Astro’s Playroom.

Trenutni plan im je lansirati nekoliko izdanja godišnje, a sljedeći Press X trebao bi stići tijekom travnja ove godine.

Ako vam se sviđa ideja ovog digitalnog časopisa te imate želje pomoći njegovom rastu, njegov tim je u potrazi za suradnicima.

misc
20.01.2021

Domaća igra Speed Limit sljedećeg mjeseca dolazi na PS4, Xbox One, NS i PC

Autor:  

Domaći razvojni studio Gamechuck i izdavač Chorus Worldwide Games najavili su kako će njihova igra Speed Limit sljedećeg mjeseca stići na PlayStation 4, Steam, Nintendo Switch i Xbox One platforme.

speedLimitSteamDemo_image1Naime, ove verzije neće stići istog dana, već su im lansiranja raspoređena od 16. do 19. veljače. Na PlayStation 4 konzolu stići će 16. veljače, a tu verziju će igrači moći zaigrati i na nedavno lansiranoj PlayStation 5 konzoli. Što se tiče PC platforme, ona će biti dostupna na Steamu od 17. veljače i stići će u paketu s glazbom iz igre i digitalnom knjigom s vizualima igre. Nakon PC verzije, na tržište će 18. veljače stići Nintendo Switch verzija, a dan nakon doći će na Xbox One konzolu.

U pitanju je akcijska igra s retro vizualima čiji je glavni fokus ponuditi holivudsku akciju od samog početka s neprijateljima koji će svaki vaš trenutak nepažnje iskoristiti i vratiti vas na početak staze. Ono po čemu se igra jako izdvaja jest njen pristup mijenjanju perspektiva tijekom igranja što dodatno komplicira već dosta visoku razinu težine. U jednom trenutku igrat ćete brzu i nemilosrdnu 2D pucačinu, dok će vas u sljedećem trenutku dočekati top-down trkača igra, a kasnije i izometrički pogled dok upravljate helikopterom.

Svi zainteresirani već sada mogu besplatno preuzeti i isprobati njenu demo verziju na Steamu.

misc
15.01.2021

Besplatno isprobajte Primordials of Amyrion na EGS-u i Steamu

Autor:  

Svi zainteresirani mogu do 18. siječnja ove godine besplatno preuzeti i isprobati hrvatsku igru Primordials of Amyrion na Epic Games Storeu i Steamu. Napominjemo kako je ova ponuda dostupna do spomenutog datuma, a za nastavak igranja potrebno je kupiti igru na jednoj od dostupnih platformi.

primordials_image14Primordials of Amyrion je strateška 1v1 multiplayer igra u kojoj igrač upravlja kraljevstvom i razvija vojsku kako bi stekao prednost te pobijedio svojeg suparnika. U pitanju Early Access naslov, a to znači da je igra još uvijek u aktivnom razvoju i da su mnogi njeni trenutno implementirani elementi skloni promjenama. S najavom ovog besplatnog perioda stigla je i nova zakrpa s kojom su implementirane razne tražene značajke – od toga da svi Primordialsi sada imaju svoj jedinstveni osnovni napad pa do raznih poboljšanja u glazbi, animacijama i zvukovima.

Na tržište je stigla početkom listopada prošle godine, a do sada je, barem na Steamu, imala slabiji početak. Trenutno joj sveukupna ocjena korisničkih recenzija stoji na Mixed, a sudeći po informacijama na SteamDB-u, vrhunac u broju igrača dogodio se drugi dan nakon lansiranja kada je igru u isto vrijeme igralo sveukupno četrnaest igrača.

misc
30.12.2020

Steam: Srpske igre na ovogodišnjoj zimskoj rasprodaji

Autor:  

U tijeku je ovogodišnja zimska rasprodaja na Steamu, a među mnogobrojnim naslovima sa sniženom cijenom nalaze se i one od proizvođača videoigara iz Srbije.

adamWolfe_image2U opisu svake igre piše trenutna te originalna cijena. Listu s većinom srpskih igara možete pronaći na Steam Curator stranici pod imenom Games made in Serbia. Ako ste zainteresirani za cijeli niz popusta na ovogodišnjoj zimskoj rasprodaji, obavezno provjerite službenu stranicu Steam servisa. Ova ponuda dostupna je do 05. siječnja 2021. godine.

  • UnderRail – 7,09€     (14,19€) | -50%
misc

Alien RPG - VIDEO RECENZIJA