Little Green Men Games o napretku hrvatske industrije video igara

Hrvatski studio za razvoj igara pod imenom Little Green Men Games je tijekom ovogodišnjeg Gamescom sajma predstavljao svoju igru Starpoint Gemini 2. Glavni izvršni direktor studija, Mario Mihoković, izjavio je kako je to bilo njihovo drugo prisustvovanje na sajmu i da je vidljiv napredak u komunikaciji s drugim izdavačima, novinarima i kreatorima video igara.

starpoint_image3Dojmovi su jako dobri, barem s pozicija našeg tima, LGM Games studija. Prošle smo se godine prvi put organizirano pojavili kao hrvatski game developeri i većina reakcija stotina novinara iz svijeta je bila “Ha? Zar postoji game development u Hrvatskoj?” . Ove godine se tome više nitko ne čudi već su novinari i izdavači dolazili sami i raspitivali se koliko sada timova postoji, kakve igre sve rade i da li nam trebaju usluge izdavača i izlaska na vanjska tržišta. Zanimljivo je da su nam sad pristupali i veći izdavači koji su prije godinu dvije nisu bili raspoloženi ni raspravljati s nama. U svakom slučaju, napredak je vidljiv i zaista smatram da je daljnje uzastopno pojavljivanje na ovakvim sajmovima jako bitno da industrija, koja je kod nas još u porođajnim mukama, ne izgubi svoj zamah.

Tijekom zadnjih nekoliko godina došlo je do većeg napretka u hrvatskoj industriji video igara gdje sve više naslova dobiva svjetsku pozornost te sve više manjih indie studija dolazi na vidjelo sa svojim igrama.

gamescomHR_image1Hrvatski pak game development još uvijek kaska za svim trendovima, ali očigledni su koraci naprijed i polagano prihvaćanje ekonomsko-političkih struktura da je to industrija koja strahovito brzo raste i ima neslućene potencijale. Velika je stvar da su se hrvatski developeri (pa i najmanji od njih) pokazali kao jako izdržljivi i kreativni, te su sposobni kompenzirati do velike mjere budžete stranih kompanija kojima još godinama neće moći konkurirati. Novi moment koji se pojavljuje je da su strane tvrtke počele shvaćati potencijale u Hrvatskoj i počinju aktivno sudjelovati u osnivanju podružnica u Hrvatskoj. Koliko je to dobro i pohvalno, toliko bi bilo i šteta da i mi sami vlastitim snagama ne izgradimo jezgru snažnih i samostalnih domaćih studija koji bi onda mogli vući i cijelu industriju naprijed…

Njihova igra Starpoint Gemini 2 dostupna je na tržištu od rujna prošle godine gdje je osvojila mnoge pozitivne recenzije i kritike njenih igrača i recenzenata. U vrijeme pisanja ovog članka su u periodu dovršavanja Xbox One verzije igre te nastavku pod imenom Starpoint Gemini Warlords.

starpoint_image2Trenutačno privodimo kraju izradu posebne verzije Starpoint Gemini 2 igre namijenjene Microsoft Xbox One konzoli. Za prebaciti ovako veliku igru i kompleksan sustav upravljanja na kontrolere bilo je potrebno ispočetka razviti cijeli sustav HUD-a. Uz to, dio tima već nekoliko mjeseci radi na offspin nastavku nazvanom Starpoint Gemini Warlords koji će donijeti mnoge novitete ali isto tako i pogurnuti igru prema drugačijem podžanru. Cijela ideja je bazirana na tisućama sugestija igrača s originalne igre, a koje su bile preopsežne za dodavanje u vanilla verziju igre. Reakcije novinara na obje igre su bile jako dobre i to nas izrazito veseli.
Svjetska industrija video igara potpuno se preobrazila u superprofitabilan posao od kojeg ne zaziru ni investitori ni najjača svjetska imena u tehnologiji i programiranju. Ta je industrija postala motor kreativnih, obrazovnih i tehnoloških sustava u razvijenim državama, a to se lako prepoznaje u činjenici da deseci zemalja danas organizirano podupiru ovaj dio proizvodnje i razvoja. Samo na Gamescomu je lako bilo vidjeti organizirane nastupe desetaka država koje okupljaju sve svoje developere i nastoje im pomoći da se održe u nesmiljenoj konkurenciji američkih i azijskih game studija.

POVEZANE VIJESTI:

13.08.2015 Autor:  


Epic Games Store nastavlja s privremenim ekskluzivama na PC-u

OSTALO SA DOMACE SCENE

23.07.2019

Stigao prvi gameplay trailer za hrvatsku igru Phageborn

Autor:  

Hrvatska igra Phageborn će stići na Steam Early Access tijekom ovog ljeta, a svi zainteresirani sada mogu pogledati njen prvi gameplay trailer.

phageborn_iamge5Studio Games Revolted je također najavio kako će se zatvoreno beta testiranje igre održati tijekom ovog vikenda te da se svi zainteresirani sada mogu prijaviti. Kako je u pitanju zatvoreno testiranje, samo odabrani će dobiti priliku sudjelovati u beti.

U pitanju je kartaška online igra koja nudi 2v2 PvP mečeve, single-player kampanju, ranked, casual i druge modove igranja.

misc
08.07.2019

Započela prodaja ulaznica za prvi Reboot Develop Red

Autor:  

Ove godine će se održati prva Reboot Develop Red konferencija u Kanadi, a svi zainteresirani već sada mogu kupiti svoje ulaznice.

rebootDevelopRed2019_image1Cijena jedna standardne ulaznice košta 570 eura, dok je VIP ulaznicu moguće kupiti za 1340 eura. Također je dostupan i indie paket za dvije osobe koja košta 1190 eura.

Reboot Develop Red će trajati od 30. listopada do 01. studenoga te će posjetiteljima nuditi više od 150 predavanja s temama razvijanja videoigara te pristup svim tulumima i drugim aktivnostima. Ova konferencija održat će se u kanadskom gradu pod imenom Banff koji je jedan od najpopularnijih turističkih destinacija u Kanadi.

Ako vam je Kanada predaleko, sljedeće godine će se održati i sljedeći Reboot Develop Blue u Dubrovniku čije je ulaznice već sada moguće kupiti.

misc
04.07.2019

Predstavite svoju igru na ovogodišnjoj SGC konferenciji u Ljubljani

Autor:  

U studenome ove godine održat će se Slovenian Games Conference (SGC) u Ljubljani gdje će posjetitelji imati priliku isprobati niz regionalnih indie igara i prisustvovati na raznim predavanjima, a svi koji žele na tom događaju predstaviti svoju igru može se sada prijaviti putem službene web stranice ove konferencije.

sgc2019_image1Prijava je besplatna, a svaki prijavljeni tim primit će dvije besplatne ulaznice za konferenciju, dok će stolovi za prezentiranje biti ponuđeni prvim prijavljenim timovima. Sve prijavljene igre ući će u bubanj za najbolju indie igru na SGC-u.

Ovogodišnja SGC konferencija održat će se 30. studenoga, a svi zainteresirani mogu kupiti svoju ulaznicu po cijeni od 50€.

Kako je izgledalo na prošlogodišnjem izdanju konferencije, možete provjeriti galeriju s fotografijama u našem prijašnjem članku.

misc
26.06.2019

Steam: Hrvatske igre na ovogodišnjoj ljetnoj rasprodaji

Autor:  

U tijeku je ovogodišnja ljetna rasprodaja na Steamu, a među mnogobrojnim naslovima sa sniženom cijenom nalaze se i one od domaćih developera.

hrvatskeIgre_image2U opisu svake igre piše trenutna te originalna cijena. Listu s većinom hrvatskih igara možete pronaći na Steam Curator stranici pod imenom Made in Croatia. Ako ste zainteresirani za cijeli niz popusta na ovogodišnjoj zimskoj rasprodaji, obavezno provjerite službenu stranicu Steam servisa. Ova ponuda vrijedi do 09. srpnja 2019. godine.

  • SCUM – 11,24€    (16,79€) | -33%

misc

Prilagođavanje informacija narativu "mržnje" prema Electronic Artsu