Little Green Men Games o napretku hrvatske industrije video igara

Hrvatski studio za razvoj igara pod imenom Little Green Men Games je tijekom ovogodišnjeg Gamescom sajma predstavljao svoju igru Starpoint Gemini 2. Glavni izvršni direktor studija, Mario Mihoković, izjavio je kako je to bilo njihovo drugo prisustvovanje na sajmu i da je vidljiv napredak u komunikaciji s drugim izdavačima, novinarima i kreatorima video igara.

starpoint_image3Dojmovi su jako dobri, barem s pozicija našeg tima, LGM Games studija. Prošle smo se godine prvi put organizirano pojavili kao hrvatski game developeri i većina reakcija stotina novinara iz svijeta je bila “Ha? Zar postoji game development u Hrvatskoj?” . Ove godine se tome više nitko ne čudi već su novinari i izdavači dolazili sami i raspitivali se koliko sada timova postoji, kakve igre sve rade i da li nam trebaju usluge izdavača i izlaska na vanjska tržišta. Zanimljivo je da su nam sad pristupali i veći izdavači koji su prije godinu dvije nisu bili raspoloženi ni raspravljati s nama. U svakom slučaju, napredak je vidljiv i zaista smatram da je daljnje uzastopno pojavljivanje na ovakvim sajmovima jako bitno da industrija, koja je kod nas još u porođajnim mukama, ne izgubi svoj zamah.

Tijekom zadnjih nekoliko godina došlo je do većeg napretka u hrvatskoj industriji video igara gdje sve više naslova dobiva svjetsku pozornost te sve više manjih indie studija dolazi na vidjelo sa svojim igrama.

gamescomHR_image1Hrvatski pak game development još uvijek kaska za svim trendovima, ali očigledni su koraci naprijed i polagano prihvaćanje ekonomsko-političkih struktura da je to industrija koja strahovito brzo raste i ima neslućene potencijale. Velika je stvar da su se hrvatski developeri (pa i najmanji od njih) pokazali kao jako izdržljivi i kreativni, te su sposobni kompenzirati do velike mjere budžete stranih kompanija kojima još godinama neće moći konkurirati. Novi moment koji se pojavljuje je da su strane tvrtke počele shvaćati potencijale u Hrvatskoj i počinju aktivno sudjelovati u osnivanju podružnica u Hrvatskoj. Koliko je to dobro i pohvalno, toliko bi bilo i šteta da i mi sami vlastitim snagama ne izgradimo jezgru snažnih i samostalnih domaćih studija koji bi onda mogli vući i cijelu industriju naprijed…

Njihova igra Starpoint Gemini 2 dostupna je na tržištu od rujna prošle godine gdje je osvojila mnoge pozitivne recenzije i kritike njenih igrača i recenzenata. U vrijeme pisanja ovog članka su u periodu dovršavanja Xbox One verzije igre te nastavku pod imenom Starpoint Gemini Warlords.

starpoint_image2Trenutačno privodimo kraju izradu posebne verzije Starpoint Gemini 2 igre namijenjene Microsoft Xbox One konzoli. Za prebaciti ovako veliku igru i kompleksan sustav upravljanja na kontrolere bilo je potrebno ispočetka razviti cijeli sustav HUD-a. Uz to, dio tima već nekoliko mjeseci radi na offspin nastavku nazvanom Starpoint Gemini Warlords koji će donijeti mnoge novitete ali isto tako i pogurnuti igru prema drugačijem podžanru. Cijela ideja je bazirana na tisućama sugestija igrača s originalne igre, a koje su bile preopsežne za dodavanje u vanilla verziju igre. Reakcije novinara na obje igre su bile jako dobre i to nas izrazito veseli.
Svjetska industrija video igara potpuno se preobrazila u superprofitabilan posao od kojeg ne zaziru ni investitori ni najjača svjetska imena u tehnologiji i programiranju. Ta je industrija postala motor kreativnih, obrazovnih i tehnoloških sustava u razvijenim državama, a to se lako prepoznaje u činjenici da deseci zemalja danas organizirano podupiru ovaj dio proizvodnje i razvoja. Samo na Gamescomu je lako bilo vidjeti organizirane nastupe desetaka država koje okupljaju sve svoje developere i nastoje im pomoći da se održe u nesmiljenoj konkurenciji američkih i azijskih game studija.

POVEZANE VIJESTI:

13.08.2015 Autor:  


Epic Games Store nastavlja s privremenim ekskluzivama na PC-u

OSTALO SA DOMACE SCENE

18.04.2019

Srpska igra Pagan Online stigla na Steam Early Access i Wargaming.net

Autor:  

Srpski studio Mad Head Games lansirao je svoju novu igru Pagan Online na Steam Early Access i Wargaming.net gdje ju svi zainteresirani mogu kupiti za 26,99€.

paganOnline_image1U pitanju je akcijska hack-and-slash RPG igra čije je mjesto radnje smješteno u svijetu inspiriranim pretkršćanskom mitologijom.

Trenutna verzija igre nudi kampanju s pet poglavlja, različite modove igranja, crafting sistem i mogućnost biranja između osam dostupnih heroja. Mad Head Games smatra kako će igra izaći iz Early Accessa ove godine tijekom kojeg planiraju implementirati co-op, nove neprijatelje i zone te proširiti priču.

misc
09.04.2019

Pogledajte novi gameplay trailer hrvatske igre Starpoint Gemini 3

Autor:  

Zagrebački studio Little Green Men Games je u veljači ove godine najavio dolazak svoje nove igre Starpoint Gemini 3, a svi zainteresirani mogu sada pogledati njen novi gameplay trailer.

starpointGemini3_image3U pitanju je single-player RPG igra s otvorenim svijetom koja će za razliku od prethodnih nastavaka nuditi i animirane 3D likove s kojima igrači mogu komunicirati, mogućnost istraživanja izvan Gemini sustava, ali i veći fokus na priču koja prati kapetana Jonathana Bolda pri njegovim avanturama. Uz to, igračima će se na ovom putovanju pridružiti i umjetna inteligencija ADAH s kojom će moći obavljati određene zadatke unutar igre.

Što se tiče priče unutar igre, na njoj je radio Darko Macan – pisac koji je radio na poznatim stripovima kao što su Star Wars: Chewbacca, Star Wars: Jedi vs. Sith i Vader’s Quest.

misc
08.04.2019

Objavljen raspored ovogodišnje Reboot Develop Blue konferencije u Dubrovniku

Autor:  

Ovogodišnja Reboot Develop Blue konferencija započeti će ovog tjedna u četvrtak u Dubrovniku, a svi zainteresirani mogu sada proučiti posljednju verziju rasporeda svih predavanja na konferenciji.

RebootDevelopBlue2019_image1Posjetitelji će opet imati priliku slušati razna predavanja o industriji videoigara te razgovarati s utjecajnim ljudima u toj industriji o svojim projektima i idejama. Konferencija je ove godine privukla više od 140 govornika među kojima su Yu Suzuki, Hermen Hulst, Amy Hennig i Hidetaka Miyazaki. Cijela lista govornika dostupna je na službenoj web stranici Reboot Develop konferencije.

Što se tiče ulaznica za konferenciju, dostupne su još samo Last Minute ulaznice koje zainteresirani mogu kupiti za 2.700 kuna. Napominjemo kako su te ulaznice dostupne u prodaji do 10. travnja.

Reboot Develop Blue će službeno započeti 11. travnja u 10:00, a završit će 13. travnja s dodjelom nagrada za najbolje indie igre na konferenciji.

misc
03.04.2019

Dolazi nova epizoda hrvatske igre Bear With Me: The Lost Robots

Autor:  

Zagrebački studio Exordium Games najavio je kako će 09. srpnja ove godine lansirati novu epizodu svoje point-and-click igre Bear With Me pod imenom The Lost Robots na Steam, PlayStation 4, Nintendo Switch i Xbox One platforme.

bearWithMe_image12Dok će njena cijena iznositi 4,99 američkih dolara, Exordium Games će lansirati i Complete Edition igre sa svim epizodama na spomenute platforme po cijeni od 14,99 dolara. Što se tiče ove nove epizode The Lost Robots, ona će za razliku prijašnjih epizoda pratiti priču brata glavne protagonistice prije njegovog nestanka.

Svi koji su zainteresirani za ovaj serijal mogu već sada besplatno preuzeti i zaigrati prvu epizodu na Steamu. Posljednja epizoda stigla je na tržište tijekom listopada 2017. godine gdje je primila mnoge pozitivne reakcije od njenih igrača.

misc

Prilagođavanje informacija narativu "mržnje" prema Electronic Artsu