Jonas Kyratzes podijelio savjete za sve koji žele biti pisci za videoigre

Tijekom drugog dana ovogodišnje Reboot Develop konferencije održalo se čak 36 predavanja od kojih je jedno bilo i od pisca Jonasa Kyratzesa koji je velikom broju zainteresiranih predstavio nekoliko savjeta o tome kako pisati za igre.

reboot_developJedan od savjeta usmjeren je na razliku načina pisanja za industriju videoigara koja nema klasičan početak, sredinu i kraj već je strukturirano u više malih dijelova.

“Igre su nešto drugačije za napisati. Na primjer, u Talos Principleu vidi se nešto drugačija struktura od klasične jer igrači prolaze kroz igru na različite načine i time mogu propustiti neke stvari. Mogu je odigrati dvaput i dobiti drugačije iskustvo jer su donijeli neku drugu odluku. Već kada igrač ulazi u igru postoje toliko tekstualnih mogućnosti s kojima će biti interaktivni i baš to je bitna razlika od bilo kojeg drugog medija i mislim da to trebate imati na umu kada pišete za videoigre.”

“Zamislite pisanje za igre kao mrežu ili seriju slojeva. Kada kreiraš za videoigre, više pišeš bilješke. I na kraju, sve se svodi na to kako ćeš posložiti manje i veće dijelove teksta.”

Osim usmjeravanja na način pisanja i strukturiranja teksta za videoigre, Kyratzes je naglasio kako je vrlo bitno povjerenje između pisca i ostatka tima.

“Problem s kojim se susreću pisci za videoigre je manjak povjerenja. Ako si pisac, probajte pronaći svoj prostor u timu, ali ne na agresivan ili egoističan način. Stvar je u tome da se stvori pravilna komunikacija između vas i tima tako da se svi elementi igre slažu jedni s drugima – da tekst odgovora grafici, dizajnu i svemu ostalome. Nije lagano, manjak povjerenja se može stvoriti ako svaka osoba jako želi nešto svoje, ali opet komunikacija može dovesti do najboljih rezultata.”

“Pisanje za videoigre je dijalektični proces. To je proces koji ima dvije strane s konstantnom komunikacijom između tebe kao pisca i developera. To je najvažnija stvar koju sam naučio tijekom svih ovih godina pisanja za videoigre.”

Jonas Kyratzes radi kao pisac više od 15 godina, a poznat je po igrama kao što su The Talos Principle i The Sea Will Claim Everything. Trenutno radi na igrama Serious Sam 4 i Phoenix Point.

23.04.2018 Autor:  


SCUM je za igrače koji traže akciju i one koji traže detaljni survival

OSTALO SA DOMACE SCENE

15.10.2018

Stigao prvi trailer za hrvatsku mobilnu igru GROM – Get Rid of Minions

Autor:  

Zagrebačka tvrtka GD Entertainment objavila je prvi teaser trailer za svoju novu mobilnu igru pod imenom GROM – Get Rid of Minions.

grom_image1Dok sam trailer ne prikazuje njen gameplay, u pitanju je casual igra u kojoj će igrači imati priliku preuzeti ulogu vještaca pri njegovoj obrani svojeg dvorca od raznih čudovišta. Sljedeći trailer trebao bi stići uskoro, kao i beta testiranje same igre.

GD Entertainment također radi na još jednom projektu pod imenom Skull Port – igra koja se temelji na društvenoj igri istog imena u kojoj igrači preuzimaju ulogu jednog pirata i u tri različita gameplay moda se natječu protiv ostalih kako bi postali kralj pirata.

misc
15.10.2018

Ovog tjedna održat će se SGC konferencija u Ljubljani

Autor:  

Za pet dana održat će se četvrto izdanje SGC konferencije za proizvođače videoigara, a svi zainteresirani još uvijek mogu kupiti svoje ulaznice za taj jednodnevni događaj. Dok standardna ulaznica košta 45€, svi studenti mogu ju kupiti za 25€.

sgc2018_image1Teme govornika na konferenciji bit će usmjerene na razvojni proces izrade videoigara, njihov marketing, ali i na to kako doći do investicija za svoje projekte. Kao i prošlih godina, indie developeri imat će priliku prikazati svoje videoigre u posebnom odjelu tijekom konferencije.

Ovogodišnja SGC konferencija održat će se 20. listopada, a ugostit će više od petnaest govornika među kojima su David Helgason, Saku Lehtinen i Wili Miettinen.

misc
04.10.2018

Gamepires radi na optimizaciji, vozilima i drugim traženim značajkama za SCUM

Autor:  

Hrvatska igra SCUM uspjela je tijekom svojeg prvog mjeseca dostupnosti na Steam Early Accessu dostići milijun prodanih primjeraka i lansirati niz zakrpi s ciljem rješavanja mnogih problema unutar igre, a sudeći prema najnovijoj objavi od Gamepiresa, developeri su usmjerili pažnju i na uvođenje nekih značajki jako traženih od igrača. U pitanju su vozila, sistem fortifikacije, nova oružja, FOV opcija u glavnom izborniku, ali i nova lokacija koja će navodno nuditi visoku razinu težine za sve igrače koji će tamo htjeti istraživati.

scum_image11Što se tiče vozila, Gamepires cilja za početak u igru uvesti terenac i traktor koji će jedino poslužiti za prijevoz. U kasnijem stadiju razvoja, developeri ciljaju uvesti detaljniju razinu popravljanja tih vozila, ali i mogućnost prilagodbe njihovih vizuala.

U kategoriji optimizacije igre, Gamepires prebacuje Unreal Engine na verziju 4.20 što bi trebalo u igru uvesti niz optimizacijskih popravaka. Zbog te promjene, ovog tjedna neće stići nova zakrpa. Što se tiče sljedeće zakrpe, developeri su napomenuli kako ove spomenute značajke kao što su vozila i sistem fortifikacije neće biti dio sljedećeg ažuriranja.

misc
18.09.2018

Hrvatska igra SCUM dostigla milijun prodanih primjeraka

Autor:  

Nakon manje od tri tjedna dostupnosti na Steam Early Accessu, hrvatska igra SCUM iza koje stoje Gamepires i Croteam uspjela je dostići milijun prodanih primjeraka. Kako bi proslavili ovaj uspjeh, u igru su na ograničeno vrijeme uveli zlatni pištolj za sve igrače, ali i ručni sat koji zauvijek ostaje vlasnicima Supporter paketa.

scum_image6U pitanju je multiplayer igra koja je podijeljena na tri razine s kojima developeri ciljaju igračima ponuditi raznovrstan sadržaj za različite tipove igranja. U osnovi, SCUM je survival igra koja nudi otvoreni svijet namijenjen za preživljavanje i revolucionarni sistem metabolizma. Uz taj survival element gdje igrači preživljavaju na otoku veličine 122 kilometara kvadratnih i boriti se protiv drugih igrača, prisutnih životinja, njihove interpretacije zombija i paziti na svoje tijelo, dostupni su i redovni događaji na istom serveru kao što su Deathmatch, Team Deathmatch i Capture The Flag gdje mogu osvojiti razne nagrade, ali i privući pozornost lovaca na glave.

Igra je do sada putem Steama primila 15,7 tisuća korisničkih recenzija od kojih je 10,4 tisuće ocijenjeno pozitivno.

misc

Sylvio - VIDEO RECENZIJA (PS4)