Jonas Kyratzes podijelio savjete za sve koji žele biti pisci za videoigre

Tijekom drugog dana ovogodišnje Reboot Develop konferencije održalo se čak 36 predavanja od kojih je jedno bilo i od pisca Jonasa Kyratzesa koji je velikom broju zainteresiranih predstavio nekoliko savjeta o tome kako pisati za igre.

reboot_developJedan od savjeta usmjeren je na razliku načina pisanja za industriju videoigara koja nema klasičan početak, sredinu i kraj već je strukturirano u više malih dijelova.

“Igre su nešto drugačije za napisati. Na primjer, u Talos Principleu vidi se nešto drugačija struktura od klasične jer igrači prolaze kroz igru na različite načine i time mogu propustiti neke stvari. Mogu je odigrati dvaput i dobiti drugačije iskustvo jer su donijeli neku drugu odluku. Već kada igrač ulazi u igru postoje toliko tekstualnih mogućnosti s kojima će biti interaktivni i baš to je bitna razlika od bilo kojeg drugog medija i mislim da to trebate imati na umu kada pišete za videoigre.”

“Zamislite pisanje za igre kao mrežu ili seriju slojeva. Kada kreiraš za videoigre, više pišeš bilješke. I na kraju, sve se svodi na to kako ćeš posložiti manje i veće dijelove teksta.”

Osim usmjeravanja na način pisanja i strukturiranja teksta za videoigre, Kyratzes je naglasio kako je vrlo bitno povjerenje između pisca i ostatka tima.

“Problem s kojim se susreću pisci za videoigre je manjak povjerenja. Ako si pisac, probajte pronaći svoj prostor u timu, ali ne na agresivan ili egoističan način. Stvar je u tome da se stvori pravilna komunikacija između vas i tima tako da se svi elementi igre slažu jedni s drugima – da tekst odgovora grafici, dizajnu i svemu ostalome. Nije lagano, manjak povjerenja se može stvoriti ako svaka osoba jako želi nešto svoje, ali opet komunikacija može dovesti do najboljih rezultata.”

“Pisanje za videoigre je dijalektični proces. To je proces koji ima dvije strane s konstantnom komunikacijom između tebe kao pisca i developera. To je najvažnija stvar koju sam naučio tijekom svih ovih godina pisanja za videoigre.”

Jonas Kyratzes radi kao pisac više od 15 godina, a poznat je po igrama kao što su The Talos Principle i The Sea Will Claim Everything. Trenutno radi na igrama Serious Sam 4 i Phoenix Point.

23.04.2018 Autor:  


SCUM je za igrače koji traže akciju i one koji traže detaljni survival

OSTALO SA DOMACE SCENE

28.12.2018

Objavljena ESRB ocjena za PS4 i Xbox One verzije igre Serious Sam Collection

Autor:  

Stigla je ESRB ocjena za PlayStation 4 i Xbox One verzije igre Serious Sam Collection – kolekcije koja još uvijek nema svoju službenu najavu od Croteama ili izdavačke tvrtke Devolver Digital. Igra je primila ocjenu M (Mature 17+) zbog prisutnosti intenzivnog nasilja, djelomične golotinje, psovki i spominjanje droga.

seriousSamHDTheSecondEncounter_image1Kako još uvijek nema službene najave ove nove kolekcije, nije poznato koje će sve igre nuditi kupcima. Što se tiče Xbox 360 verzije kolekcije koja je dostupna na tržištu od 2013. godine, ona sadrži igre Serious Sam HD: The First Encounter, Serious Sam HD: The Second Encounter, Serious Sam 3: BFE i njegov DLC Jewel of the Nile te Serious Sam Double D XXL.

misc
27.12.2018

Steam: Srpske igre na ovogodišnjoj zimskoj rasprodaji

Autor:  

U tijeku je ovogodišnja zimska rasprodaja na Steamu, a među mnogobrojnim naslovima sa sniženim cijenama nalaze se i one od developera iz Srbije.

hellion_image5U opisu svake igre piše trenutna te originalna cijena. Listu s većinom srpskih igara možete pronaći na Steam Curator stranici pod imenom Games made in Serbia. Ako ste zainteresirani za cijeli niz popusta na ovogodišnjoj zimskoj rasprodaji, obavezno provjerite službenu stranicu Steam servisa. Ova ponuda vrijedi do 03. siječnja 2019. godine.

  • Hellion – 13,79€     (22,99€) | -40%

  • UnderRail – 5,67€     (14,19€) | -60%

  • Mad Dojo – 3,49€     (4,99€) | -30%

*Napomena: Ovo nije cijela lista proizvoda s popustima

misc
21.12.2018

Steam: Hrvatske igre na ovogodišnjoj zimskoj rasprodaji

Autor:  

U tijeku je ovogodišnja zimska rasprodaja na Steamu, a među mnogobrojnim naslovima sa sniženom cijenom nalaze se i one od domaćih developera.

hrvatskeIgre_image2U opisu svake igre piše trenutna te originalna cijena. Listu s većinom hrvatskih igara možete pronaći na Steam Curator stranici pod imenom Made in Croatia. Ako ste zainteresirani za cijeli niz popusta na ovogodišnjoj zimskoj rasprodaji, obavezno provjerite službenu stranicu Steam servisa. Ova ponuda vrijedi do 03. siječnja 2019. godine.

  • SCUM – 12,59€     (16,79€) | -25%

  • Inked – 9,23€    (16,79€) | -45%

*Napomena: Ovo nije cijela lista proizvoda s popustima

misc
19.12.2018

Crni mačak: Ovog vikenda održat će se 2v2 turnir u igri Rocket League

Autor:  

Zagrebački kafić Crni mačak najavio je kako će se 22. prosinca ove godine održati 2v2 turnir u igri Rocket League, a svi zainteresirani mogu se poslati svoju prijavu putem inboxa Facebook stranice Crnog mačka. Za prijavu je potrebno navesti imena oba igrača, ime tima i uplatiti kotizaciju od 20 kuna.

rocket_league_img6Vrijeme je da ovu 2018. godinu zaokružimo jednim kultnim turnirom kojim smo započeli turnire u „Mačku“! Prije gotovo pola godine iz entuzijazma i znatiželje organizirali smo Rocket league 2v2 turnir kako bi s vama podijelili dojam događanja koja možete očekivati u Crnom Mačku. Revijalni turnir pretvorio se u ugodnu subotu popodne u kojoj su se fizički upoznali novi igrači i igračice. Ne digitalno.

Turnir će službeno započeti u 17:30 i trajati do 22:30, a održat će se na PlayStation 4 verziji igre.

misc

Sylvio - VIDEO RECENZIJA (PS4)