Istražujemo drugačiji oblik horora s igrom Alien RPG

Dobrodošli u GamePerspectives!

Mi u GamePerspectivesu smo veliki fanovi horor žanra. Bilo da su u pitanju igre, filmovi ili knjige – kao pravi ovisnici uvijek smo u potrazi za nečim novim što će pokrenuti onaj osjećaj napetosti i straha u sigurnom okruženju. Naša ljubav prema hororu se proširila i na razvoj videoigara gdje u slobodno vrijeme učimo kako modelirati, animirati i raditi s Unreal Engineom.

Kako su kvalitetne horor igre danas ne baš tako česta pojava, odlučili smo malo dublje zakoračiti u zečju rupu i istražiti što društvene RPG igre mogu ponuditi. Kratkim googleanjem naišli na Alien RPG – pravu pravcatu tabletop RPG horor igru – nešto s čime nikad nismo imali iskustva što nas je, blago rečeno zaintrigiralo jer nismo imali pojma što nas sve može dočekati u ovakvom obliku horor igara. Iako smo tijekom prošle godine proveli dosta vremena istražujući board gameove, ovo je potpuno druga priča.

alienRPG_image3

Alien RPG nema figurica i prilagodljivih tileova već zahtijeva moć vaše mašte i želje za uživljavanje u priču. Za nekoga tko je do sada igrao samo digitalne igre, možda takav oblik zabave i ne zvuči iz prve baš najprimamljivije, pogotovo kad vidite knjigu s pravilima i idejama koja ima gotovo četiristo stranica, ali pokušat ćemo vam što bolje dočarati što sve Alien RPG nudi i zašto bi vas mogla zanimati.

Prva stvar koju treba napraviti je pročitati tu glavnu knjigu i naš glavni savjet je da joj pristupite bez straha. Količina detalja koja je navedena u toj knjizi može biti zastrašujuća za igrače koje nemaju iskustva s ovim žanrom, ali način opisivanja gameplay elemenata i tog cijelog Alien svemira je toliko dobro napisan da će tijekom prvog čitanja gotovo sve imati smisla i u potpunosti vas “nabrijati” na stvaranje novih priča za vaše prijatelje. Uz to što je tekst kvalitetno napisan, u knjizi se nalazi hrpa fantastičnih vizuala koji dodatno dočaravaju neprijatelje, oružja, frakcije i druge elemente unutar igre.

alienRPG_image5

U ovoj igri, jedna osoba preuzima ulogu GM-a koji će imati kontrolu nad cijelom pričom i funkcionirat će kao moderator tijekom cijele igre, dok ostali igrači biraju svoje likove i prolaze kroz događaje koje im je priredio GM. Alien RPG nudi dva različita moda igranja: prolaženje kroz kraći prethodno napisani scenarij kojeg je moguće prijeći u jednom sjedenju ili igranje kampanje koja može trajati tjednima, pa čak i mjesecima.

Ako vas zanimaju ti scenariji, s knjigom dolazi jedan kratki pod imenom Hope’s Last Day, ali ako nabavite Alien RPG bundle, s njim dolazi i Chariots of the Gods u kojem morate istražiti poziv za pomoć od broda koji je nestao prije gotovo osamdeset godina. Preporučujemo da prvo krenete s ovim scenarijem jer ćete pohvatati osnovne sisteme za igranje, ali i prilagoditi se na ovakav način igranja.

Što se tiče kampanja, ovo je mod u kojoj ova igra sjaji. Ova knjiga ponudit će vam toliko zanimljivih informacija, inspiracija i detalja koje će vam tijekom čitanja polako stvarati potencijalne priče u vašoj glavi. Želite biti marinci koji trebaju riješiti prijetnju Xenomorpha na nekom planetu? Možda vam se sviđa ideja istraživanja svemira kao grupa znanstvenika? Ili možda jednostavno želite preživljavati kao obični radnici brinući se samo o poslu, financijama i manjim nebitnim događajima na nekom planetu? Sve je ovo moguće sklopiti uz ovu knjigu. Čak je moguće uzeti ulogu terorista koji pljačkanjem žele doći do nuklearnog oružja i jednostavno raditi kaos bez da u jednom trenutku naiđete na Xenomorpha!

Zadatak je na GM-u da složi tu priču i pripremi se na moguće situacije kroz koje bi mogli proći igrači kroz tijekom barem jedne sesije. Naravno, kao GM možete odmah na početku baciti igrače u situaciju s hrpom Neomorpha i Facehuggersa, ali kako bi se igrači bolje uživjeli – potrebno je razmišljati o tempu same priče – postepeno pojačavajući osjećaj strah od nepoznatih zvukova i sjena, igrajući se s njihovim očekivanjima i pružiti im prividni osjećaj bespomoćnosti u situacijama kada vide da im je Xenomorph za petama.

Detalji u ovoj knjizi upotpunit će tu vašu priču s pozadinskim pričama raznih korporacija, kolika je vaša tjedna plaća ako ste zaposleni, što se događa s vama tijekom putovanja brzinom svjetlosti, što se događa kada neki igrač završi u svemiru bez opreme ili kada na primjer koristi svoje vatreno oružje u blizini drugih ili usmjereno prema vanjskom zidu broda. Da, i na takve stvari ćete morati paziti kako ne bi slučajno napravili rupe u zidu i uništili tlak na brodu.

alienRPG_image7

Dok scenariji nude već predefinirane likove, u kampanji radite vlastite likove s atributima, vještinama i talentima koje ćete razvijati tijekom igranja kao u klasičnom RPG-u. Dok u klasičnim RPG-jevima dobivate XP bodove nakon uspješne bitke ili rješavanjem zadataka, u ovoj igri na kraju sesije odgovarate na niz pitanja. Jeste li riskirali svoj život za svojeg prijatelja? Jesi li zaradio što novaca? Jesi li bacao kockicu za napadaj panike? Odgovori na ta pitanja utječu na količinu XP-a koje ćete primiti na kraju svake sesije.

U kampanji možete sastaviti vlastiti tim s inženjerom, vojnikom, pilotom i znanstvenikom, a svi će imati svoju važnu ulogu u priči. Kada nabavite svoj prvi brod, pilot će s njime upravljati, inženjer će popravljati oštećene dijelove broda tijekom svemirskih bitki, dok će vojnik upravljati oružjima na brodu. Da, ova igra nudi i sistem svemirskih borbi gdje morate taktizirati i donositi odluke kako preživjeti takve situacije. Ako smatrate da vam brod nije dovoljno jak za borbu ili istraživanje ruba istraženog svemira, taj brod možete i razviti s raznim modulima i novim oružjima. Ide i do te mjere da možete isključiti sve pogone na vašem brodu kako bi neprijatelji izgubili vašu lokaciju na radaru.

Kako možete nadograđivati vaš brod, tako možete nadograđivati i vaše likove s novim oružjima i opremom. Dio tima možete opskrbiti s oružjima kao što su klasični M41A Pulse Rifle i Smart Gun, dok se ostatak brine o Motion Trackeru i rješavanju logistike dostupne misije.

Kako je Alien RPG društvena igra, o većini vaših poteza odlučivat će bacanje kockica.

alienRPG_image4

On se temelji na Year Zero Engineu koji je, po našem mišljenju, jednostavniji za igrati i pratiti nego npr Dungeons and Dragons. Iako ne možemo napraviti pravilnu usporedbu ovih sistema jer smo još uvijek u procesu čitanja svih mogućih knjiga i wikija za DnD, pravila za bacanje kockica u ovoj igri su dosta jednostavna.

Čisto za primjer, tijekom igranja imaš osjećaj da je Xenomorph negdje iza tebe i odlučiš se sakriti u obližnju sobu, ali ti smeta veliki metalni panel koji je prislonjen na vrata. GM ti naredi da testiraš svoju staminu kako bi oslobodio prolaz. U ruke uzimaš onoliko kockica koliko vrijedi tvoja stamina i trebaš dobiti barem jednu šesticu da testiranje bude uspješno. Bacaš npr šest kockica, šanse su ti 67 posto da ćeš uspjeti.

Ako nisi uspio dobiti šesticu, a smatraš da će te ovaj Xenomorph iza tebe rastrgati, možeš pokušati ponovno, samo u ovom trenutku nastupa gameplay mehanika stresa. Pri tom bacanju kockice nadodaje se jedna dodatna kockica koja funkcionira kao dvosjekli mač – dodatna mogućnost da dobiješ šesticu, ali ako završi na jedinici – dolazi do napadaja panike. Testiranje je tada automatski neuspješno, a sada moraš baciti jednu d6 kockicu i nadodati rezultatu svoj stres. Ovisno o rezultatu, igrač može proći bez negativnih posljedica, gubiti akcije, primiti privremene minuse na svoja testiranja ili čak ući u katatonično stanje.

Ako GM odradi svoj posao kako treba, taj stres sistem stvarno može podići razinu stresa i za igrače koji brzo moraju reagirati na opasne situacije i raditi odluke koje će im možda otežati preživljavanje do kraja misije ili kampanje.

alienRPG_image6

Kada bijeg više nije opcija, preostaje boriti se – bilo protiv bandita, vanzemaljaca ili androida, a borba funkcionira na sljedeći način:

Svi koji sudjeluju u bitki vuku kartu inicijative što predstavlja vaš redoslijed, a zatim svatko ima na raspolaganju jednu sporu i jednu brzu akciju. Pod sporim akcijama spada, pucanje iz oružja, punjenje tog oružja, naređivanje, pokretanje vozila, dok pod brze akcije spada kretanje, blokiranje, bježanje, korištenje i preuzimanje predmeta.

Loše procijenite borbu i HP vam padne na nulu, lik vam odlazi u slomljeno stanje gdje morate bacati kockice za kritične ozljede. Ovisno o rezultatu, možda vam bude samo slomljena ruka ili izbijeni zubi, dok se mogu dogoditi i smrtonosne ozljede kao smrskana lubanja ili probijeno srce. Naravno, ako su kockice na vašoj strani i utroba lika ne završi na podu, možete si pomoći uz prvu pomoć ili si vratiti jedan HP nakon jedne runde neigranja bez primljene ozljede.

Kada se sve ovo zbroji, borbe unutar igre ove igre mogu ponuditi taktičke i često napete situacije gdje morate paziti na svaki korak da vašeg lika ne pogodi perma-death. Vjerujte nam, kada vam umre lik nakon više sesija igranja bez da je dovršena priča, nećete biti pripremljeni.

Što na kraju reći o ovoj igri?

Kako nemamo baš pretjeranog prethodnog iskustva s ovakvim tipovima igara, tako će i naš zaključak biti više usmjeren za one kojima je ideja igranja RPG-a nova.

Ova igra može stvarno biti fantastična. Količina informacija i pravila u ovoj knjizi može u početku zvučati malo zastrašujuće, ali s dobrom ekipom koja je spremna proći kroz malo duži tutorijal i isprobati malo drugačije tipove igara, Alien RPG može biti jako dobar ulaz u svijet društvenih RPG-a, pogotovo ako ste fanovi sci-fi horora.

Kakva će biti vaša kampanja, ovisi baš o vama – koliko je GM ušao u detalje stvaranja i prepričavanja cijele priče, ali i o igračima i njihovoj želji da se užive u svoje likove i komunikaciju s drugima.
Ova knjiga je odlično napisana i ilustrirana i poslužit će vam za stvaranje vaših jedinstvenih priča ili čak rekreiranje nekih događaja iz Alien filmova. U potpunosti je na vama kakva će biti igra, a ova knjiga će vam pomoći u njenom stvaranju.

Ovo je bio naš GamePerspective! Ostavite like i komentar ako vam se svidio ovakav sadržaj, a do sljedećeg videa, lijep pozdrav!

18.02.2020 Autor:  


Poslovi @ Jooble

Predator: Hunting Grounds - VIDEO RECENZIJA

OSTALE RECENZIJE

29.04.2020

Predator: Hunting Grounds – Zanimljiva ideja s nizom tehničkih problema (PS4)

Autor:  

Dobrodošli u GamePerspectives!

Originalni Predator je jedan od onih filmova koji kad se samo spomene, pojavi nam se želja da ga ponovno pogledamo, tako da još od prošlogodišnjeg State of Playa imali smo ovu igru na radaru i držali fige da će biti barem iznadprosječna. Ideja asimetričnog 4v1 multiplayera gdje jedan tim ima svoju PvE misiju dok jedan u ulozi Predatora ima svoj zadatak zaustaviti ih zvuči primamljivo.

Nažalost, sama beta nije prošla baš najbolje – igrači su imali niz tehničkih problema, a neki mediji i nisu bili baš oduševljeni. Sada kako je igra napokon stigla na PlayStation 4 i Epic Games Store, odlučili smo osobno istražiti što ona sve nudi i kakvo joj je trenutno tehničko stanje.

PredatorHuntingGrounds_1

Nažalost, moramo krenuti s tom tehničkom stranom. Mi nismo jedni od onih koji traže revolucionarne vizuale kako bi mogli uživati u igri, ali vizualni problem ovdje, barem na originalnoj PlayStation 4 konzoli, povlači sa sobom drugi bitan problem.

Ima velik problem s Antialiasingom, pogotovo kada pričamo o drveću i sitnijim detaljima, što je samo po sebi vizualno neugodno za gledati, ali kako ta drveća čine većinu mape i služi Predatoru za skrivanje i napadanje iz zasjede dok koristi cloaking sistem, preglednost je dosta loša što jako utječe na sam gameplay. Također treba napomenuti kako igra pati od sporog učitavanja tekstura što je najviše vidljivo u glavnom izborniku dok prolazite kroz sve liste vizualnih dodataka.

Kako bi stvar bila još gora, PlayStation 4 verzija ima dosta nestabilan framerate. Dok cilja na trideset fps-a, Predator: Hunting Grounds redovno pada ispod tog “filmskog” minimuma što dodatno smanjuje napetost u cijeloj igri. A to je zapravo najveća šteta jer ta napetost dobivena neskriptiranim ponašanjem Predatora nam je u više situacija prouzročio određenu dozu nervoze. U jednom trenutku šećete se kroz gustu šumu s idejom rješavanja misije, a odmah u sljedećem brzinski pregledavate mini mapu i drveća iznad sebe jer ste čuli uključivanje Predatorovog cloaking sistema.

PredatorHuntingGrounds_2

Sada kada smo prošli kroz najveće probleme u ovoj igre, idemo se usmjeriti detaljnije na njen sadržaj, servere i neke stvari koje je zaista impresivno napravila.

Predator: Hunting Grounds je primarno multiplayer igra. To znači da nema single-player kampanju tako da ona nije za igrače koji su u potrazi za kvalitetnom pričom i vođenim iskustvom, već oni koji traže kombinaciju PvP i PvE iskustva.

Nakon što odaberete željenu klasu i uredite svojeg lika po vlastitoj želji, bit ćete bačeni na otok gdje Fireteam mora odraditi jednu od dostupnih misija, dok Predator ima otvoreno igralište na kojem može raditi kaos sa svojim arsenalom oružja.

Za svaku tu klasu, vrijeme čekanja za dolazak na javne P2P servere varira – Igrači koji žele igrati kao Fireteam čekat će u prosjeku oko minute, dok će se za ulogu Predatora čekati i do deset minuta. Na kojoj god platformi bili kupili igru i koju god klasu odabrali, igrači će moći zajedno igrati jer Predator: Hunting Grounds nudi cross-play opciju.

PredatorHuntingGrounds_3

Timsko igranje je ključ za uspješan prelazak misije u ulozi Fireteama, ali kako je to multiplayer igra, nije baš najčešće da ćete naići na “timski” raspoložene igrače. Često će uvijek netko krenuti u “Rambo” stilu bez obzira na druge, a potrebno je samo par minuta da vam se na ekranu pojavi poruka njegove smrti. Igrači se moraju držati zajedno i, ako je moguće, komunicirati jer ako se jedna osoba odvoji, pitanje je vremena kad će suparnički igrač iskoristiti situaciju.

Postoji opcija za izbjegavanje tog problema, a u pitanju su privatni mečevi koje možete zaigrati sa svojim prijateljima. Kada su obje strane u elementu i pokušavaju odraditi svoj zadatak na što je bolji mogući način, Predator: Hunting Grounds postaje odlična igra. Predator će se igrati sa živcima ostalih igrača oponašanjem ljudskog glasanja i čekanjem pravog trenutka za napad s hrpom zanimljivih oružja i alata, dok će se tim na tlu morati oslanjati na kamufliranje blatom, raznim taktikama i prilagođavanje situacijama kojima često dirigira Predator.

Dodatna dinamika uvedena je i s različitim krajevima svakog meča – Fireteam može izvršiti svoju misiju i pobjeći, dok Predator dolazi do svoje pobjede tek kad eliminira sve igrače na mapi. Situacija se također mijenja ako Fireteam uspije onesposobiti Predatora – čuvanjem njegovog tijela od navale AI vojnika ili bježanjem od lokacije ako je uspio u zadnjim trenucima aktivirati samouništenje.

Nakon svakog meča razvijate svojeg lika što dovodi do otključavanja raznih vizualnih dodataka, bodova, novih oružja i perkova koje vam mogu pomoći u budućim mečevima. Spomenute bodove moguće je isto koristiti za otključavanje tih vizualnih dodataka, ali i kupovanje kutija u implementiranom loot-box sistemu. Prije nego što vam se upali alarm na spomen loot-boxa, moramo reći da u igri, barem za sada, nije moguće kupiti te bodove pravim novcima, a brzina otključavanja sadržaja je odlična. Redovno ćete biti zatrpani novim sadržajem s čime dolazimo do još jedne jako pozitivne stavke ove igre – Predator: Hunting Grounds je iznimno vjeran svojem izvornom materijalu. Od sitnih detalja s kojim možete nadograditi vaše likove pa sve do fantastične glazbe i zvučnih efekata, u pitanju je igra u kojoj će te imati osjećaj da ste u događajima originalnog filma.

PredatorHuntingGrounds_4

Što na kraju reći o igri?

Očito je da su na ovoj igri radili developeri koji su imali poštovanja prema izvornom materijalu jer tu jedinstvenu atmosferu koju stvara tijekom online mečeva je za svaku pohvalu. Količina sadržaja pružit će vam hrpu sati zabave, a Illfonic je još prije lansiranja najavio da igrači mogu očekivati i niz post-launch ažuriranja od kojih će prvi biti potpuno besplatan.
Predator: Hunting Grounds može biti jako zabavna igra, ali ako vam se sviđa njen koncept i razmišljate o kupnji, savjetujemo da ju izbjegnete na originalnoj PlayStation 4 konzoli, barem dok je u ovakvom stanju. Proučite dodatno PlayStation Pro verziju ili PC verziju za koju drugi recenzenti govore kako nema većine spomenutih problema. Iz našeg iskustva, dijelovi koji su trebali sjajiti bili su uništeni raznim tehničkim problemima.

misc
09.04.2020

The Room VR: A Dark Matter – Iskusite escape-room zagonetke u virtualnoj stvarnosti

Autor:  

Dobrodošli u GamePerspectives!

Ponovno se vraćamo u virtualnu stvarnost, ali za razliku od naših prijašnjih iskustava u PSVR-u, ovog puta idemo zakoračiti u svijet rješavanja niz escape-room zagonetki u igri The Room VR: A Dark Matter.

theRoomVR_1

Godina je 1908., a vi kao igrač preuzimate ulogu policajca koji mora istražiti neobičan nestanak cijenjenog egiptologa u Londonu. Dok sama priča započinje u realističnom okruženju gdje se upoznajete s cijelim slučajem, ubrzo nakon dolazite do posebnih naočala s kojima možete uočiti razne misteriozne znakove i drugu dimenziju predmeta oko sebe. Realizam u tom trenu odlazi kroz prozor i započinje nadnaravna avantura s malom dozom misterioznog horora. To ne znači sada da ova igra nudi tzv. jumpscare elemente ili bizarne vizuale, već je u nekim segmentima prisutna određena neugodna atmosfera dobivena kvalitetnim zvučnim efektima i vizualnim detaljima.

Glavni fokus ove igre su njene zagonetke koje ćete rješavati uz pomoć već spomenutih naočala i interakcijom s raznim predmetima što u virtualnoj stvarnosti može biti jako zabavno. Dok će većina dostupnih zagonetki testirati vaše razmišljanje i zaključivanje, osobno ih ne bi svrstali u kategoriju jako teških problema, pogotovo jer niti jedna nije vremenski ograničena. U slučaju da ste zapeli na određenom dijelu igre, na ponudi su vam i savjeti koje možete, ako želite, periodično otključavati.

Samo trajanje igre naravno ovisi o igraču i njegovoj brzini rješavanja problema, ali u prosjeku će nuditi do četiri sata – statistika koja i nije baš pohvalna pogotovo jer ne nudi nove elemente prilikom ponovnog prelaska.

theRoomVR_3

Za sve one koji imaju problema s mučninom prilikom igranja u virtualnoj stvarnosti, A Dark Matter jedino nudi kretanje teleportacijom što za mnoge dosta ublažuje taj problem. Čisto za primjer, mi osobno ne možemo igrati dulje od sat vremena neku VR igru čije se kretnje temelje na locomotion metodi, ali ovako s teleportacijom smo bez ikakvih problema mogli uživati u igri na dulji period.

Ponekad ispodprosječni vizuali u VR igrama često budu zamaskirani napetim akcijskim scenama ili drugim dinamičnim segmentima koji igračima odvlače pažnju s vizuala na sam gameplay, ali The Room VR: A Dark Matter je mirna igra gdje se baš trebate fokusirati na objekte oko sebe i njihove detalje.

S time rečeno, dok smo proučavali gotovo sve objekte izbliza i istraživali svaki kutak za novim tragom, moramo reći da se ova igra dosta dobro drži u vizualnom odjelu. Nije bilo problema s Antialiasingom – nešto što nas najčešće muči u VR igrama, dok su neke teksture i modeli bili za svaku pohvalu. Sveukupno gledajući, A Dark Matter nudi iznadprosječne vizuale kada se usporedi s drugim VR igrama sličnog kalibra.

theRoomVR_2

Što na kraju reći o igri?

The Room VR: A Dark Matter ima svoju ciljanu skupinu igrača, a sadržaj koji donosi će oduševiti sve one koji uživaju rješavajući zagonetke, i to svojim tempom. To je vidljivo i na mnogim korisničkim recenzijama koji su pozitivno ocijenili igru na svim dostupnim platformama.
Kombinacija kvalitetnih vizuala, izazovnih zagonetki i dobre implementacije virtualne stvarnosti čini ovu igru obaveznom za sve fanove ovakvih igara. Ako vam cijena i trajanje same igre nisu baš u skladu, pričekajte popust jer se ovu igru isplati zaigrati.

misc
03.04.2020

MLB The Show 20 iz perspektive nekoga tko ne zna ništa o bejzbolu

Autor:  

MLB The Show 20 – igra o kojoj osobno znamo samo dvije stvari: Da se radi o bejzbolu – sportu o kojem apsolutno ništa ne znamo te da je najava prestanka PS4 ekskluzive ovog serijala uzrokovala jedan od boljih freakout videa.

Odmah na početku moramo reći da ovo nije recenzija s kojom ćemo istražiti sve uvedene promjene i svaki detalj ove igre – za to vjerujemo da postoji već hrpa drugih recenzija i analiza. Ovo bi moglo biti zanimljivo istraživanje s naše strane o ulasku u žanr koji nam i nije baš na prvom izboru, tj. zapravo nije ni među top deset, i to još sport s kojim smo jedino imali doticaj u nekim malo starijim filmovima.

MLBTheShow20_2

S time rečeno, krenimo redom!

Pokušali smo za početak čisto vidjeti kako funkcionira igra, ali apsolutno ništa nismo shvaćali što se događa na terenu – zašto udarač nekad ne želi udarati lopticu, jesu ovi igrači iza na našoj strani ili od suparnika, koja je uopće njihova uloga i kako sveukupno bodovanje uopće funkcionira. Jednostavno rečeno, nije imalo smisla nastaviti tako na slijepo igrati pa smo se odlučili napraviti korak unatrag i krenuli gledati tutorijale na YouTubeu – prvo s najosnovnijim pravilima, pa dodatnim detaljima i onda smo se za kraj išli uživjeti u ulogu – nabavili si hotdog i krenuli gledati pravu utakmicu.

Koliko zapravo nismo znali o bejzbolu pokazuje i činjenica da smo mi uvijek mislili da je napadač onaj koji baca lopticu, a zapravo je obrnuto – udarač napada i pokušava osvajati baze na terenu.

S nekom idejom kako funkcionira sport, krenuli smo ispočetka s Career modom u kojem igrači mogu napraviti vlastitog lika, odabrati mu ulogu i raditi na njegovoj karijeri. Započevši u maloj ligi, vaš zadatak će biti vježbati i razvijati svoje vještine, raditi na odnosima s drugim igračima u timu, donositi poslovne odluke koje će utjecati na njegovu karijeru te napredovati do MLB-a.

MLBTheShow20_1

Uz tjedne izazove gdje možete osvojiti razne nagrade, možete zaigrati trenutke koji označili povijest bejzbola s Moments modom, uživati u lokalnom multiplayeru, isprobati tzv. Retro mod koji nudi gameplay elemente iz starijih MLB naslova te sastavljati najbolji mogući tim s karticama u Diamond Dynasty modu.

Glavni dio gameplayja na terenu se zapravo svodi na nekoliko mini igara bacanja i udaranja, dok se ostatak svodi na procjenjivanje koliko se baza može osvojiti ili obraniti od napada. Naravno, to je gameplay objašnjen u njegovom najjednostavnijem mogućem obliku, ali za one koji žele ući dublje u igru mogu paziti više na taktičke elemente pravilne izmjene, pripreme i iskorištavanje svih manjih, ali značajnih pravila ovog sporta.
Što se tiče vizuala, MLB The Show 20 izgleda…ok. Dok se najviše detalja nalazi na igračima, stvari u pozadini nisu baš pohvalne. Za Sonyjevu igru koja je izašla u 2020. godini da ima tako loše teksturirane detalje, ovo je daleko ispod nekog očekivanog standarda.

MLBTheShow20_8

Odlučili smo malo istražiti koji developer stoji iza ove igre i naišli na Sonyjev studio u San Diegu. Što su oni do sada napravili? Surađivali su s drugim developerima na igrama Drawn to Death i StarBlood Arena čiji su serveri sada ugašeni, a tijekom zadnjih pet godina su radili na Kill Strain i Gnomageddon, naravno uz svakogodišnje lansiranje novih MLB igara. Serveri za Kill Strain su ugašeni prošle godine, a Gnomageddon nikad nije bio završen. Očito je ovo serijal gdje se studio najviše snalazi jer radi na njemu još od 2006. godine.

Gledajući iz tehničke perspektive, nismo naišli na neke veće probleme rušenja igre ili težih padova u fps-u, već samo na neke manje, ali ipak primjetne bugove.

Što na kraju reći o igri?

MLB The Show 20 je bio odlazak iz naše zone udobnosti jer inače najviše uživamo u igrama gdje je priča u glavnom fokusu – bilo da je u pitanju horor, RPG ili neki drugi žanr – a ovo istraživanje novog žanra pokazalo se kao stvarno zanimljivo i novo iskustvo koje nas trenutno potiče na daljnja istraživanja igara koje nas prije i nisu baš privlačile.

MLBTheShow20_3

Iako znamo da nismo ušli u veće detalje i da ova igra zapravo nudi još hrpu dodatnog sadržaja i zanimljivih tehnika o samom sportu, ovo je bilo naše prvo iskustvo s bejzbolom i s ovim serijalom.

Jednostavno rečeno, zabavili smo se. Sva ta nova pravila u kombinaciji s nadmudrivanjem u iznimno napetim situacijama uspjeli su nas zabaviti – i u pravom sportu, a i ovoj igri koja ju je dosta vjerno predstavila. Količina sadržaja i modova je stvarno impresivna, barem za nekoga čije je ovo prvo iskustvo sa serijalom.

misc
19.03.2020

Resident Evil 3 Remake DEMO – Nemesis je nemilosrdan stroj za ubijanje

Autor:  

Do dolaska remakea igre Resident Evil 3 preostalo je još oko dva tjedna, ali od danas je moguće besplatno zaigrati njen demo na PC, PlayStation 4 i Xbox One platformama.

 

Tko god prati ovaj kanal zna da smo mi u GamePerspectivesu fanovi ovog serijala, tako da smo nestrpljivo čekali dolazak ove demo verzije da provjerimo Capcomovu uspješnu remake formulu modernizacije iz dvojke u kombinaciji s Nemesisom.

Sveukupno nam je bilo potrebno pola sata da pređemo demo, a uspješno je predstavio najavljeni otvoreniji svijet, izbjegavanje neprijatelja i veće oslanjanje na okolinu za rješavanje većeg broja zombija.

residentEvil3DemoRecenzija_2

Ovaj demo predstavlja i glavnog glumca trojke, Nemesisa – Tyranta koji nam je u 1999. godini ulijevao strah u kosti sa svojim arsenalom oružja, nemilosrdnom jurnjavom i svojim sada ikoničnim S.T.A.R.S. dozivanjem. Dok ste u originalu mogli barem birati između opcija bježanja i borbe, Capcom je za remake odlučio izbaciti taj segment i prepustio vas da se sami snalazite dok vas ovaj stroj za ubijanje pokušava zaustaviti kako god zna. I bit će veoma uspješan u tome – trčat će za vama, vuči vas po podu sa svojim pipcima, zaletavati se u vas – a to pričamo samo o ovom uvodnom dijelu gdje još nema oružja.

Dok je Mr. X u dvojci bio zastrašujuć sa svojim hodom i konstantnim praćenjem, Nemesis će stres i akciju podići na sljedeću razinu – pogotovo kad će krenuti juriti za vama s bacačem plamena ili bacačem raketa.

residentEvil3DemoRecenzija_3

Sveukupno gledajući, tko god je zaigrao remake dvojke zna u kakvu igru ulazi samo s malo pojačanim akcijskim elementima. Osjećaj pri pucanju je sličan, zombiji i dalje upijaju sve vaše metke ako ne gađate u glavu te morat će te stalno imati na umu svoj limitirani inventory sistem. Sudeći po ovoj demo verziji, Resident Evil 3 Remake će biti još jedan kvalitetan naslov u Capcomovom uspješnom nizu vraćanja serijala prema svojim horor korijenima.

Igra će stići na PC, PlayStation 4 i Xbox One 03. travnja, a doći će upakiran i s Resident Evil Resistance čija otvorena beta započinje 27. ožujka.

misc

Alien RPG - VIDEO RECENZIJA