Gamepires: Hrvatska može konkurirati svijetu u bilo kojem segmentu

Tehnički direktor i suosnivač hrvatskog studija Gamepires, Andrej Levenski, izjavio je za GamePerspectives svoje mišljenje u vezi današnje svjetske i domaće industrije video igara, kao i njihovo iskustvo na ovogodišnjem Gamescom sajmu te njihovim budućim planovima.

gasguzzlers_image1Domaća gaming scena nikad nije bila bolja što se organizacije i broja timova te projekata tiče. Baš je bilo zanimljivo vidjeti na našem štandu koliko smo žanrova uspjeli pokriti sa samo desetak tvrtki. Bilo je tvrtki koje su specijalizirane za casual naslove, mobilne igre, svemirske igre, utrke, pucačine itd.

Većina od tih tvrtki je ostvarila zavidan rezultat na poljima u kojima djeluju, a uz toliko raznolike žanrove ni jedna tvrtka nije konkurencija drugoj.

Poznajući s kakvim ograničenim sredstvima su radile te tvrtke mogu samo zamišljati što bi se dogodilo kad bi naši studiji baratali s vanjskim budžetima za razvoj.

gamescomHGK_image1Mi možemo konkurirati svijetu u bilo kojem segmentu. Samo je bitno spoznati veličinu i perspektivu industrije i početi ozbiljno ulagati u nju sto je vani već dugo normalna stvar. Neke zemlje su u kriznim vremenima koristile game industriju kao pokretač ekonomije. To je industrija koja nije bilježila pad niti u najgorim recesijskim godinama nego je I dalje rasla. Nase obrazovanje, sposobnosti I marljivost ni malo ne zaostaje za svjetskim, a puno puta s kvalitetom nadmašujemo timove s puno većom financijskom pozadinom i olakšicama na razini države koja će nama nadam se jednom doći. Uz sva ta ograničenja hrvatski timovi uspijevaju ostaviti trag na svjetskom tržištu igara i uzeti nagrade puno brojnijim i bogatijim timovima, a to se dograda prečesto da bi bila slučajnost.

gasguzzlers_image3Studio Gamepires prisustvovao je, uz mnoge druge hrvatske studije za razvoj igara, na ovogodišnjem Gamescom sajmu gdje su dobili mnogobrojne pohvale za njihovu igru Gas Guzzlers Extreme. Hrvatska Gospodarska Komora je već drugu godinu za redom organizirala nastup hrvatskih tvrtki gdje je financirala pola ukupnih troškova.

Ovogodišnji Gamescom sajam je bio odličan. Nastavio se pozitivan trend i rast sajma i izlagače površine pa je ove godine broj posjetitelja opet premašen za 10000 ljudi. To se dogodilo unatoč tome što je pomalo nezgodno odabran datum sajma jer previše je blizu godišnjih odmora. Sljedeće godine će to biti ispravljeno i sajam će se ponovno odvijati krajem osmog mjeseca.

Za hrvatske tvrtke je od velikog značaja pojaviti se na jednom tako respektabilnom sajmu. Jednostavno ne postojiš na karti gaming industrije ako se ne pojavljuješ na takvim događajima. Hrvatske tvrtke na ovaj način pokazuju da postoje, da je hrvatska gaming industrija jača nego ikad prije i da kvalitetom možemo konkurirati vanjskim studijima. Lijepo je vidjeti da i godinu dana nakon izlaska naslova još uvijek dobivamo pozitivne komentare i da se igra i dalje dobro prodaje.

Što se tiče zadnje zombie DLC-a tu smo dobili specijalne pohvale. Jednostavno zombie je tema za sva vremena.

Ovim putem bi rado spomenuo da nam je drago da je ovaj nastup sufinancirala Hrvatska gospodarska komora, jedina domaća institucija koja je prepoznala značaj i brzinu razvoja hrvatskih studija i zajednice tvrtki koje razvijaju računalne igre.

gasguzzlerszombie_image2Njihova igra Gas Guzzlers Extreme dostupna je samo na PC platformi, a njihov trenutni glavni fokus je izrada PS4 i Xbox One verzije. Do sada je primila velik broj pozitivnih kritika od njenih igrača i recenzenata.

Trenutno nam je glavni zadatak napraviti port Gas Guzzlers Extreme za PS4 I Xbox One. Dio posla odrađujemo i za Linux verziju, ali  glavni posao će ipak raditi vanjski tim koji ima puno više iskustva s Linux platformom. No uvijek eksperimentiramo s novim projektima što ne mora nužno biti trkača igra. Još neko vrijeme ćemo prikupljati dojmove vezano za Gas Guzzlers Extreme da možemo bolje sagledati što smo napravili dobro i što još možemo poboljšati u nastavku.

U međuvremenu raste baza postojećih korisnika pa ćemo imati veću publiku kojoj možemo plasirati nastavak.

POVEZANE VIJESTI:

20.08.2015 Autor:  


Epic Games Store nastavlja s privremenim ekskluzivama na PC-u

OSTALO SA DOMACE SCENE

23.07.2019

Stigao prvi gameplay trailer za hrvatsku igru Phageborn

Autor:  

Hrvatska igra Phageborn će stići na Steam Early Access tijekom ovog ljeta, a svi zainteresirani sada mogu pogledati njen prvi gameplay trailer.

phageborn_iamge5Studio Games Revolted je također najavio kako će se zatvoreno beta testiranje igre održati tijekom ovog vikenda te da se svi zainteresirani sada mogu prijaviti. Kako je u pitanju zatvoreno testiranje, samo odabrani će dobiti priliku sudjelovati u beti.

U pitanju je kartaška online igra koja nudi 2v2 PvP mečeve, single-player kampanju, ranked, casual i druge modove igranja.

misc
08.07.2019

Započela prodaja ulaznica za prvi Reboot Develop Red

Autor:  

Ove godine će se održati prva Reboot Develop Red konferencija u Kanadi, a svi zainteresirani već sada mogu kupiti svoje ulaznice.

rebootDevelopRed2019_image1Cijena jedna standardne ulaznice košta 570 eura, dok je VIP ulaznicu moguće kupiti za 1340 eura. Također je dostupan i indie paket za dvije osobe koja košta 1190 eura.

Reboot Develop Red će trajati od 30. listopada do 01. studenoga te će posjetiteljima nuditi više od 150 predavanja s temama razvijanja videoigara te pristup svim tulumima i drugim aktivnostima. Ova konferencija održat će se u kanadskom gradu pod imenom Banff koji je jedan od najpopularnijih turističkih destinacija u Kanadi.

Ako vam je Kanada predaleko, sljedeće godine će se održati i sljedeći Reboot Develop Blue u Dubrovniku čije je ulaznice već sada moguće kupiti.

misc
04.07.2019

Predstavite svoju igru na ovogodišnjoj SGC konferenciji u Ljubljani

Autor:  

U studenome ove godine održat će se Slovenian Games Conference (SGC) u Ljubljani gdje će posjetitelji imati priliku isprobati niz regionalnih indie igara i prisustvovati na raznim predavanjima, a svi koji žele na tom događaju predstaviti svoju igru može se sada prijaviti putem službene web stranice ove konferencije.

sgc2019_image1Prijava je besplatna, a svaki prijavljeni tim primit će dvije besplatne ulaznice za konferenciju, dok će stolovi za prezentiranje biti ponuđeni prvim prijavljenim timovima. Sve prijavljene igre ući će u bubanj za najbolju indie igru na SGC-u.

Ovogodišnja SGC konferencija održat će se 30. studenoga, a svi zainteresirani mogu kupiti svoju ulaznicu po cijeni od 50€.

Kako je izgledalo na prošlogodišnjem izdanju konferencije, možete provjeriti galeriju s fotografijama u našem prijašnjem članku.

misc
26.06.2019

Steam: Hrvatske igre na ovogodišnjoj ljetnoj rasprodaji

Autor:  

U tijeku je ovogodišnja ljetna rasprodaja na Steamu, a među mnogobrojnim naslovima sa sniženom cijenom nalaze se i one od domaćih developera.

hrvatskeIgre_image2U opisu svake igre piše trenutna te originalna cijena. Listu s većinom hrvatskih igara možete pronaći na Steam Curator stranici pod imenom Made in Croatia. Ako ste zainteresirani za cijeli niz popusta na ovogodišnjoj zimskoj rasprodaji, obavezno provjerite službenu stranicu Steam servisa. Ova ponuda vrijedi do 09. srpnja 2019. godine.

  • SCUM – 11,24€    (16,79€) | -33%

misc

Prilagođavanje informacija narativu "mržnje" prema Electronic Artsu