Gamepires: Hrvatska može konkurirati svijetu u bilo kojem segmentu

Tehnički direktor i suosnivač hrvatskog studija Gamepires, Andrej Levenski, izjavio je za GamePerspectives svoje mišljenje u vezi današnje svjetske i domaće industrije video igara, kao i njihovo iskustvo na ovogodišnjem Gamescom sajmu te njihovim budućim planovima.

gasguzzlers_image1Domaća gaming scena nikad nije bila bolja što se organizacije i broja timova te projekata tiče. Baš je bilo zanimljivo vidjeti na našem štandu koliko smo žanrova uspjeli pokriti sa samo desetak tvrtki. Bilo je tvrtki koje su specijalizirane za casual naslove, mobilne igre, svemirske igre, utrke, pucačine itd.

Većina od tih tvrtki je ostvarila zavidan rezultat na poljima u kojima djeluju, a uz toliko raznolike žanrove ni jedna tvrtka nije konkurencija drugoj.

Poznajući s kakvim ograničenim sredstvima su radile te tvrtke mogu samo zamišljati što bi se dogodilo kad bi naši studiji baratali s vanjskim budžetima za razvoj.

gamescomHGK_image1Mi možemo konkurirati svijetu u bilo kojem segmentu. Samo je bitno spoznati veličinu i perspektivu industrije i početi ozbiljno ulagati u nju sto je vani već dugo normalna stvar. Neke zemlje su u kriznim vremenima koristile game industriju kao pokretač ekonomije. To je industrija koja nije bilježila pad niti u najgorim recesijskim godinama nego je I dalje rasla. Nase obrazovanje, sposobnosti I marljivost ni malo ne zaostaje za svjetskim, a puno puta s kvalitetom nadmašujemo timove s puno većom financijskom pozadinom i olakšicama na razini države koja će nama nadam se jednom doći. Uz sva ta ograničenja hrvatski timovi uspijevaju ostaviti trag na svjetskom tržištu igara i uzeti nagrade puno brojnijim i bogatijim timovima, a to se dograda prečesto da bi bila slučajnost.

gasguzzlers_image3Studio Gamepires prisustvovao je, uz mnoge druge hrvatske studije za razvoj igara, na ovogodišnjem Gamescom sajmu gdje su dobili mnogobrojne pohvale za njihovu igru Gas Guzzlers Extreme. Hrvatska Gospodarska Komora je već drugu godinu za redom organizirala nastup hrvatskih tvrtki gdje je financirala pola ukupnih troškova.

Ovogodišnji Gamescom sajam je bio odličan. Nastavio se pozitivan trend i rast sajma i izlagače površine pa je ove godine broj posjetitelja opet premašen za 10000 ljudi. To se dogodilo unatoč tome što je pomalo nezgodno odabran datum sajma jer previše je blizu godišnjih odmora. Sljedeće godine će to biti ispravljeno i sajam će se ponovno odvijati krajem osmog mjeseca.

Za hrvatske tvrtke je od velikog značaja pojaviti se na jednom tako respektabilnom sajmu. Jednostavno ne postojiš na karti gaming industrije ako se ne pojavljuješ na takvim događajima. Hrvatske tvrtke na ovaj način pokazuju da postoje, da je hrvatska gaming industrija jača nego ikad prije i da kvalitetom možemo konkurirati vanjskim studijima. Lijepo je vidjeti da i godinu dana nakon izlaska naslova još uvijek dobivamo pozitivne komentare i da se igra i dalje dobro prodaje.

Što se tiče zadnje zombie DLC-a tu smo dobili specijalne pohvale. Jednostavno zombie je tema za sva vremena.

Ovim putem bi rado spomenuo da nam je drago da je ovaj nastup sufinancirala Hrvatska gospodarska komora, jedina domaća institucija koja je prepoznala značaj i brzinu razvoja hrvatskih studija i zajednice tvrtki koje razvijaju računalne igre.

gasguzzlerszombie_image2Njihova igra Gas Guzzlers Extreme dostupna je samo na PC platformi, a njihov trenutni glavni fokus je izrada PS4 i Xbox One verzije. Do sada je primila velik broj pozitivnih kritika od njenih igrača i recenzenata.

Trenutno nam je glavni zadatak napraviti port Gas Guzzlers Extreme za PS4 I Xbox One. Dio posla odrađujemo i za Linux verziju, ali  glavni posao će ipak raditi vanjski tim koji ima puno više iskustva s Linux platformom. No uvijek eksperimentiramo s novim projektima što ne mora nužno biti trkača igra. Još neko vrijeme ćemo prikupljati dojmove vezano za Gas Guzzlers Extreme da možemo bolje sagledati što smo napravili dobro i što još možemo poboljšati u nastavku.

U međuvremenu raste baza postojećih korisnika pa ćemo imati veću publiku kojoj možemo plasirati nastavak.

POVEZANE VIJESTI:

20.08.2015 Autor:  


Epic Games Store nastavlja s privremenim ekskluzivama na PC-u

OSTALO SA DOMACE SCENE

18.04.2019

Srpska igra Pagan Online stigla na Steam Early Access i Wargaming.net

Autor:  

Srpski studio Mad Head Games lansirao je svoju novu igru Pagan Online na Steam Early Access i Wargaming.net gdje ju svi zainteresirani mogu kupiti za 26,99€.

paganOnline_image1U pitanju je akcijska hack-and-slash RPG igra čije je mjesto radnje smješteno u svijetu inspiriranim pretkršćanskom mitologijom.

Trenutna verzija igre nudi kampanju s pet poglavlja, različite modove igranja, crafting sistem i mogućnost biranja između osam dostupnih heroja. Mad Head Games smatra kako će igra izaći iz Early Accessa ove godine tijekom kojeg planiraju implementirati co-op, nove neprijatelje i zone te proširiti priču.

misc
09.04.2019

Pogledajte novi gameplay trailer hrvatske igre Starpoint Gemini 3

Autor:  

Zagrebački studio Little Green Men Games je u veljači ove godine najavio dolazak svoje nove igre Starpoint Gemini 3, a svi zainteresirani mogu sada pogledati njen novi gameplay trailer.

starpointGemini3_image3U pitanju je single-player RPG igra s otvorenim svijetom koja će za razliku od prethodnih nastavaka nuditi i animirane 3D likove s kojima igrači mogu komunicirati, mogućnost istraživanja izvan Gemini sustava, ali i veći fokus na priču koja prati kapetana Jonathana Bolda pri njegovim avanturama. Uz to, igračima će se na ovom putovanju pridružiti i umjetna inteligencija ADAH s kojom će moći obavljati određene zadatke unutar igre.

Što se tiče priče unutar igre, na njoj je radio Darko Macan – pisac koji je radio na poznatim stripovima kao što su Star Wars: Chewbacca, Star Wars: Jedi vs. Sith i Vader’s Quest.

misc
08.04.2019

Objavljen raspored ovogodišnje Reboot Develop Blue konferencije u Dubrovniku

Autor:  

Ovogodišnja Reboot Develop Blue konferencija započeti će ovog tjedna u četvrtak u Dubrovniku, a svi zainteresirani mogu sada proučiti posljednju verziju rasporeda svih predavanja na konferenciji.

RebootDevelopBlue2019_image1Posjetitelji će opet imati priliku slušati razna predavanja o industriji videoigara te razgovarati s utjecajnim ljudima u toj industriji o svojim projektima i idejama. Konferencija je ove godine privukla više od 140 govornika među kojima su Yu Suzuki, Hermen Hulst, Amy Hennig i Hidetaka Miyazaki. Cijela lista govornika dostupna je na službenoj web stranici Reboot Develop konferencije.

Što se tiče ulaznica za konferenciju, dostupne su još samo Last Minute ulaznice koje zainteresirani mogu kupiti za 2.700 kuna. Napominjemo kako su te ulaznice dostupne u prodaji do 10. travnja.

Reboot Develop Blue će službeno započeti 11. travnja u 10:00, a završit će 13. travnja s dodjelom nagrada za najbolje indie igre na konferenciji.

misc
03.04.2019

Dolazi nova epizoda hrvatske igre Bear With Me: The Lost Robots

Autor:  

Zagrebački studio Exordium Games najavio je kako će 09. srpnja ove godine lansirati novu epizodu svoje point-and-click igre Bear With Me pod imenom The Lost Robots na Steam, PlayStation 4, Nintendo Switch i Xbox One platforme.

bearWithMe_image12Dok će njena cijena iznositi 4,99 američkih dolara, Exordium Games će lansirati i Complete Edition igre sa svim epizodama na spomenute platforme po cijeni od 14,99 dolara. Što se tiče ove nove epizode The Lost Robots, ona će za razliku prijašnjih epizoda pratiti priču brata glavne protagonistice prije njegovog nestanka.

Svi koji su zainteresirani za ovaj serijal mogu već sada besplatno preuzeti i zaigrati prvu epizodu na Steamu. Posljednja epizoda stigla je na tržište tijekom listopada 2017. godine gdje je primila mnoge pozitivne reakcije od njenih igrača.

misc

Prilagođavanje informacija narativu "mržnje" prema Electronic Artsu